Ingezonden persbericht


Uit: Nieuwsbrief 71 Milieudefensie Nijmegen (27-05-2007)

Dassengebied welbewust vernield voor Emporium-festival

Ten bate van het Emporium-festival, dit pinksterweekend in recreatiegebied de Berendonck, is vanaf de Oude Teersdijk een extra toegang gemaakt naar het parkeerterrein. Daarvoor zijn veel bomen gekapt in een tot voor kort voor mensen en honden moeilijk bereikbaar, rustig bosgebiedje. Enkele jaren terug hebben zich hier dassen gevestigd. De aanleg van een weg dwars door hun leefgebied, de herrie en het licht van de werkzaamheden voor en na het festival, het nachtelijke festival zélf, dit alles móet wel negatieve gevolgen hebben voor de dassen. De gemeente Wijchen heeft, als vergunningverlener voor het Emporium-festival, vermoedelijk diverse regels overtreden:

> een leefgebied van dassen mag niet worden aangetast. Ook broedende vogels en vleermuizen mogen niet worden verstoord. Wanneer dit tóch noodzakelijk werd geacht had een ontheffing van de Flora- en Faunawet aangevraagd moeten worden;

> voor het kappen van de bomen was een vergunning in het kader van de Boswet nodig;

> voor het aanleggen van de tijdelijke weg had het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden. Immers, zelfs als de weg weer wordt afgesloten, het zal de bedoeling zijn om de gekapte bosstrook bij een volgend festival wéér als weg te gebruiken. Dat is duidelijk een functiewijziging.

Aanstaande dinsdag zullen Milieudefensie Nijmegen en Natuur & Milieu Wijchen aangifte van de overtredingen doen, o.a. bij de Algemene Inspectiedienst (AID). Ook zullen ze proberen vast te stellen of de dassen zijn verjaagd of hier nog wonen. Tenslotte komt er een gesprek met de gemeente over de geconstateerde situatie en over hoe e.e.a. anders kan in de toekomst. Overigens komt het Wijchense College van B&W pas na de zomer met een voorstel voor de omstreden uitbreiding van het golfterrein in de Berendonck. Eerder had de gemeenteraad besluitvorming uitgesteld tot uiterlijk eind juni; die datum wordt dus niet gehaald.

http://www.milieudefensie.nl/wws/info/nijmegen

nijmegen@milieudefensie.nl.