Gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht
Bestuurs- en Concerndienst
Communicatiebureau
Postadres Postbus 16200 3500 CE Utrecht
Telefoon 030 - 286 11 32 Fax 030 - 286 11 43
www.utrecht.nl

Informatie

Week 22

Datum: 29 mei 2007

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

1. Aanpassing aanleg NOUW 2

Om de NOUW2 -onderdeel van de nieuwe verbindingsroute tussen A2 en bestaande stad- volgens afspraak met het Rijk in december 2007 klaar te krijgen, zal een deel van de route -tijdelijk- via de Atoomweg en Hyperonenweg op Lage Weide lopen. Dat is nodig omdat het deel van het ontwerp van de Nouw 2, dat parallel loopt aan de Hyperonenweg, op dit moment niet voldoet aan de normen van het Besluit Luchtkwaliteit. Door gebruik te maken van bestaande infrastructuur kan de gemeente wel voldoen aan de regelgeving.

Omdat de Hyperonenweg niet de verkeerskundige kwaliteit heeft, die een verbindingsweg vereist, worden de volgende stappen ondernomen om de NOUW2 alsnog volgens de gemaakte plannen aan te leggen:

1. Onderzocht wordt of, en zo ja op welke wijze, op welke termijn, en tegen welke kosten de luchtkwaliteit op de lus Nouw 2 kan voldoen aan het Besluit Luchtkwaliteit.

2. Het faseren van de aanleg biedt onverkort de mogelijkheid om voor deze lus een zorgvuldige procedure te volgen op basis van artikel 19, lid 2 van de Wet Ruimtelijke Ordening om aldus de planologische vrijstelling voor de aanleg te verkrijgen.

Overigens past een groot deel van het tracé van de Nouw2 - het deel parallel aan de Reactorweg en dat vanaf de spooronderdoorgang aansluit op de Verlengde Vleutenseweg- binnen het Bestemmingsplan Leidsche Rijn. Op basis van dit onherroepelijke bestemmingsplan is aanleg van dat deel van de NOUW 2 zonder meer mogelijk.

Meer informatie: Gerard Derksen, 030- 286 1168

2. Extra geld voor uitvoering Wet sociale werkvoorziening in 2007

Het college wil een extra subsidie van maximaal ¤ 2,5 miljoen verlenen aan Utrechtse Werkbedrijven (UW Holding BV). Dit extra bedrag is noodzakelijk om de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) in 2007 uit te kunnen blijven voeren. De verwachting is dat ook in 2008 nog een extra bijdrage noodzakelijk is. Aan de verstrekking van deze subsidie is de opdracht gekoppeld om in 2009 de Wsw weer kostendekkend uit te voeren.

De gemeente Utrecht is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wsw, die is uitbesteed aan UW Holding BV.

Via de Wsw hebben circa 1.200 mensen betaald werk. Dit zijn mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking die alleen met extra begeleiding betaald kunnen werken. Het gaat om eenvoudig werk in de schoonmaak, kwekerij, post en verpakking.

Per werknemer ontvangt UW van de gemeente een vaste subsidie. Het is steeds moeilijker om de Wsw met deze subsidie kostendekkend uit te voeren. Dat komt omdat gunstige financiële regelingen zijn afgeschaft en het steeds moeilijker wordt om passende laaggeschoolde arbeid voor de medewerkers te vinden. Hierdoor dragen steeds meer gemeenten noodgedwongen eigen geld bij aan de uitvoering van de Wsw.

Aan UW is in 2006 voor het eerst een extra subsidie verstrekt. Naast de extra subsidie ondernemen UW en de gemeente Utrecht gezamenlijk stappen om het financiële resultaat op de uitvoering van de Wsw te verbeteren. UW voert binnen de organisatie kostenbesparende acties door, gaat meer opdrachten verwerven en meer Wsw-medewerkers bij reguliere werkgevers detacheren. De gemeente Utrecht draagt bij door UW meer kansen te bieden om gemeentelijke opdrachten uit te voeren. Daarnaast geeft de gemeente ook als werkgever het goede voorbeeld door gebruik te maken van gedetacheerde Wsw-medewerkers.

Meer informatie: Annemieke Vermeulen, 030- 286 1155

3. Goedkoper sporten in daluren

Het college heeft besloten om de verhuur van gymzalen, sportzalen en sporthallen tussen 15.00 en 18.00 uur goedkoper te maken, door een dalurentarief in te stellen. Daarmee wordt het voor scholen, sportverenigingen en wijkwelzijnsorganisaties aantrekkelijker om, aansluitend aan de schooltijd, sportactiviteiten aan te bieden. Zij betalen straks 75% van het gewone tarief. Dit betekent voor een sporthal een verlaging van ¤ 43,67 naar ¤ 32,75 per uur en voor een gymlokaal van ¤ 14,63 naar ¤ 10,97 per uur. Commerciële aanbieders van naschoolse opvang kunnen zelf geen gebruik maken van het tarief, maar kunnen wel samenwerking zoeken met de instellingen. In het collegeprogramma is afgesproken de sportaccommodaties toegankelijker te maken voor de buurt en de sportverenigingen, zodat meer jongeren kunnen meedoen met sportactiviteiten.

Meer informatie: Dianne Westerink, 030- 286 1015

4. Sport in het hart!

Het college heeft het beleidsplan sport 2007- 2010 getiteld 'Sport in het hart!' vastgesteld. Hiermee geeft de gemeente een nieuwe impuls aan Utrecht als sportstad. Sporten is niet alleen leuk en gezond, maar ook een goede manier om mensen met elkaar in contact te brengen. Het college wil de komende jaren meer mensen aan het sporten krijgen en wil sport en sportbeleving een wezenlijk onderdeel uit laten maken van het dagelijks bestaan van de Utrechter.

Daarom kiest Utrecht voor een aantrekkelijk sportaanbod en goede accommodaties, zowel in de wijken als voor de stad als geheel. Daarbij krijgt iedereen de kans om mee te doen. Topsporters, amateurs maar ook sporters met een functiebeperking. Utrecht wil een dynamisch sportstad zijn waar iedereen op zijn of haar niveau kan meedoen. Het college zet in op een sportieve samenleving waarin sporten en bewegen de norm is en waarin sportief met elkaar omgaan vanzelfsprekend is.

Het beleidsplan wordt in de gemeenteraad van 5 juni behandeld.

Meer informatie: Dianne Westerink, 030- 286 1015

5. Regeling toezicht zware risicobedrijven
De Milieudienst Rijnmond (DCMR) gaat namens de gemeente Utrecht toezicht houden op een tweetal bedrijven die vallen onder het landelijk Besluit risico zware ongevallen (Brzo). Het gaat om Engelhard BV De Meern, een bedrijf voor productie van katalysatoren en het bedrijf Van der Sluis in Westraven met een opslagdepot voor met name benzine.

Voor het toezicht en de controle is gedegen kennis noodzakelijk. Omdat Utrecht maar twee bedrijven heeft die onder deze richtlijn vallen, is het niet effectief om de kennis en kunde binnen de gemeente op te bouwen. Daarom heeft het Rijk het mogelijk gemaakt dat die gemeenten het toezicht aan een andere overheid kunnen uitbesteden.
Utrecht heeft gekozen om de handhaving volgens de richtlijnen van 'Besluit risico zware ongevallen' uit te besteden aan de Milieudienst Rijnmond. De DCMR is gemandateerd om de Utrechtse bedrijven te inspecteren op basis van het inspectieprogramma dat door de provincies Utrecht en Flevoland voor dit type bedrijven is vastgesteld. De controle en handhaving op de overige milieuaspecten blijft gewoon een taak van de gemeentelijke inspectie.

Meer informatie: Gerard Derksen, 030- 286 1168

6. Nieuw bestemmingsplan Rivierenwijk

Het college heeft vandaag het nieuwe bestemmingsplan voor Rivierenwijk goedgekeurd. Het bestemmingsplan legt vooral de huidige situatie in het gebied vast. Het plan bestrijkt het zuidwesten van de gemeente en wordt begrensd door de Balijelaan, de Vaartsche Rijn en het Merwedekanaal. De volgende stap is dat de gemeenteraad zich uitspreekt over het plan. Als de raad het bestemmingsplan vaststelt, moet vervolgens de provincie het nog goedkeuren.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030- 286 1683