Technische Universiteit Delft

Afscheidssymposium TU Delft:

'Bewegwijzeraar' Mijksenaar neemt afscheid

De internationaal vermaarde ontwerper van visuele informatie Paul Mijksenaar neemt op woensdag 30 mei afscheid als hoogleraar aan de TU Delft. Ter gelegenheid van zijn vertrek wordt op die dag een symposium over het vakgebied gehouden.

Mijksenaar en zijn bedrijf 'Bureau Mijksenaar' zijn wereldwijd bekend geworden met het ontwerpen van visuele informatie. Mijksenaars werk, zoals de bewegwijzering voor Schiphol, de Nederlandse Spoorwegen en later de New Yorkse luchthavens, verwierven internationaal veel belangstelling.

Ter gelegenheid van het vertrek van Paul Mijksenaar als hoogleraar Vormgeving van Visuele Informatie houdt de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft het mini-symposium 'Lessons Learned' op woensdag 30 mei. Sprekers zijn daar, naast Mijksenaar zelf, vakgenoten Nigel Holmes en Jeroen van Erp. De centrale vraag van het symposium luidt: 'Is er sprake van autonome originaliteit of geven de sprekers slechts estafettestokjes door?' Schenken zij oude wijn in nieuwe zakken? En zo ja, is daar iets op tegen? Alle sprekers nemen de slagkracht van het beeld als onbetwistbaar uitgangspunt met als doel het opwekken van oprechte verbazing en zichtbare emoties.

Mijksenaar (1944) studeerde af als productontwerper aan het Instituut voor Kunstnijverheids-onderwijs in Amsterdam in 1965. Gedurende veertien jaar ontwierp hij als freelancer onder andere huishoudelijke artikelen voor de Hoornsche metaalwarenfabriek. In 1977 vroeg Wim Crouwel hem naar Delft te komen, waar hij als wetenschappelijk medewerker hoogleraar Ootje Oxenaar ondersteunde. Vanaf 1982 combineerde hij het docentschap met een dienstverband bij Total Design als teamleider. In 1986 begon hij Bureau Mijksenaar, met sinds 2002 een vestiging in New York, in 2004 gevolgd door een samenwerkingsverband met Arup onder de naam Mijksenaar Arup Wayfinding. In 1992 volgde hij Oxenaar op als deeltijd hoogleraar Vormgeving van Visuele Informatie aan de Faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Daarnaast verschenen er van zijn hand boeken en een groot aantal publicaties in vaktijdschriften en kranten, waaronder een twintigtal columns onder de titel 'Mijks Repair Shop' in NRC Handelsblad.

PROGRAMMA SYMPOSIUM 'LESSONS LEARNED'
(Woensdag 30 mei van 14.00-16:45 uur; faculteit Industrieel Ontwerpen TU Delft, Landbergstraat 15, Zaal Van der Grinten)

13:30 - 14:00: Ontvangst
14:00: Opening door Cees de Bont, decaan van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft 14:10 - 14:50: Voordracht door Nigel Holmes (VS), ontwerper van infographics 14:50 - 15:30: Voordracht door Jeroen van Erp, oud-student Industrieel Ontwerpen en directeur van ontwerpbureau Fabrique 15:30 - 16:00: Pauze
16:00 - 16:40: Voordracht door Paul Mijksenaar, hoogleraar Vormgeving van Visuele Informatie aan de TU Delft en directeur Bureau Mijksenaar te Amsterdam en New York. 16:40 - 16:45 Afsluiting
16:45 - 19:00 Receptie

Nigel Holmes doet in 'explanation graphics'. Als Graphics Director van Time heeft zijn uitleg van ingewikkelde onderwerpen veel invloed gehad. Na zestien jaar bij Time keerde hij terug naar het freelance-bestaan en werkte hij voor onder meer Apple, Nike en The New York Observer.

Jeroen van Erp studeerde in 1988 af aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. In 1992 was hij één van de medeoprichters van ontwerpbureau Fabrique in Delft. Mede onder zijn leiding is Fabrique in de loop van de jaren uitgegroeid tot een veelzijdig ontwerpbureau met ruim 85 medewerkers. Klanten zijn onder meer Albert Heijn, het Rijksmuseum, de Tweede Kamer en Artis.