Gemeente Venlo


Drie vorstelijke tronen in binnenstad Venlo

persbericht 22 mei 2007

Terwijl de ouders boodschappen doen, kunnen de kids binnenkort plaatsnemen op een heuse troon. Op woensdagochtend 30 mei worden drie grote 'speel-tronen' geplaatst in de binnenstad van Venlo. De plaatsing krijgt een feestelijk tintje: er is een optocht van troon naar troon, de muzikale omlijsting wordt verzorgd door een joekskapel en 36 leerlingen van de Rudolf Steinerschool geven tijdens het plaatsen van de tronen optredens.

De tronen zijn een initiatief van het wijkoverleg Venlo-binnenstad. Het idee dat erachter schuilt is dat kinderen met de ouders mee 'moeten' als die naar de stad gaan om te winkelen of een terrasje te pikken. Voor de kinderen is er in de binnenstad weinig te doen. "Een prima initiatief van het wijkoverleg, waarmee we als gemeente graag aan de slag zijn gegaan", zegt wethouder Twan Beurskens. "De tronen zijn een mooi voorbeeld van functionele kunst, ze staan prachtig in de omgeving en kinderen kunnen er leuk op spelen."

De tronen staan vanaf 30 mei op drie verschillende plaatsen in de stad: 1) Hoek van de Grote Kerkstraat/ St. Jorisstraat, bij restaurant Eigenwijs. 2) Het Vleesplein, op de hoek bij de ijssalon. 3) De Markt voor het Stadhuis.

De drie tronen zijn ontworpen door kunstsmid dhr. J. Baltussen uit Westerbeek en zijn gemaakt van cortentstaal, waardoor de tronen een 'roestig' uiterlijk krijgen. De zetels staan op een platform met twee treden en zijn ongeveer twee meter breed en drie meter hoog. Alle hoeken en randen zijn rond afgewerkt, zodat kinderen geen gevaar lopen. Ook is ervoor gezorgd dat het staal van het zitvlak en de armleuningen niet afgeeft op kleding.