Gemeente Enschede

"Speeldernis" op school

Om de hoek bij beestjes op bezoek

Op woensdag 30 mei om 12.00 uur wordt op de basisscholen Pathmos en Sint Jan aan de Spinnerstraat een fraaie schoolnatuurtuin geopend. Wethouder Myra Koomen zal deze feestelijke gebeurtenis met veel genoegen een officieel tintje geven. Deze schoolnatuurtuin is gerealiseerd in een samenwerkingsverband tussen Stadsdeel West, de twee basisscholen en NatuurEducatie van de gemeente Enschede. NatuurEducatie heeft reeds bij verschillende basisscholen in Enschede saaie school-tegel-pleinen omgetoverd in een activiteitenjungle voor kinderen waar van alles te beleven valt. Een ideale plek om het natuuronderwijs op een uitdagende manier te beleven. NatuurEducatie heeft tevens gezorgd voor een bijpassend lespakket met allerlei spannende buitenopdrachten.

Feest in de schoolnatuurtuin
Voor de feestelijke opening van de schoolnatuurtuin op 30 mei is een speciaal programma gemaakt voor de leerlingen van de Pathmosschool en de Sint Janschool. Van 9.00 - 12.00 uur kunnen de kinderen in de schoolnatuurtuin aan allerlei natuuractiviteiten deelnemen; van zintuigenpad tot kabouterpad, van de `grote gespuiswedstrijd' tot het maken van natuurschilderingen. Om 12.00 uur zal wethouder Myra Koomen samen met de kinderen een deel van de tuin gaan inzaaien met wild bloemenmengsel. Dit zadenmengsel zal gedurende de zomervakantie opgroeien tot een heerlijk geurende bloemenzee die de kinderen na hun lange zomervakantie weer op school zal verwelkomen.

Kinderen hebben steeds minder met natuur
Meer dan de helft van de kinderen gaat nooit naar een natuurgebied, park of dierentuin. Veel kinderen denken dat melk van de fabriek komt in plaats van de koe. Terwijl kinderen binnenshuis op tv de natuur leren kennen als spectaculair en spannend, komen ze buitenshuis schrale grasveldjes en plantsoenen tegen. Bovendien zijn steeds meer kinderen te dik door onvoldoende beweging. Een groene leefomgeving lijkt echter een positief effect te hebben op het overgewicht van kinderen.
De schoolnatuurtuin Pathmos/ Sint Jan biedt kinderen de mogelijkheid om voorjaarsbloemen te plukken, vlinders, spinnen en vogelnestjes te bespieden en paddenstoelen of kastanjes te ontdekken. Daarnaast kunnen kinderen er balanceren over boomstammen, kruipen door drakentunnels, op beschutte plekjes genieten van vogelgefluit en kunnen ze er weer ouderwets knikkerkuiltjes graven in het zwarte zand. Het schoolnatuurplein is een goede plek om kinderen in een natuurlijk vormgegeven leerlandschap te laten ontdekken en leren. Het bevordert de algemene ontwikkeling van kinderen en hun gezondheid in het bijzonder. Daarnaast blijken er minder ongelukken voor te komen op schoolnatuurtuinen, minder ruzies te ontstaan en is er daardoor minder pestgedrag.

24 mei 2007