Sociale ondernemers gaan voor dubbele winst

29.05.2007 / 13:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Wissenraet en van spaendonck

Wissenraet en van spaendonck

Tilburg, 30 mei 2007
Sociaal ondernemerschap moet ook in Nederland vaste voet aan de grond krijgen. Ongeveer 150 sociale ondernemers in Nederland werken met een dubbele doelstelling. Zij voeren een 'normaal' bedrijf, maar doen dat met mensen die een grote tot zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Op 30 mei wordt De Sociale Ondernemerskamer opgericht. Deze brancheorganisatie heeft als doel om het sociaal ondernemerschap in Nederland te stimuleren.

De sociale economie in Nederland bevindt zich nog in een ontwikkelfase. Gelukkig zijn er al veel ondernemers die arbeidsgehandicapten, langdurig werklozen en voormalige medewerkers van de sociale werkvoorziening op reguliere basis in dienst nemen. Buurtbeheerbedrijven, kringloopbedrijven, koeriersdiensten, lunchrooms; het zijn typerende voorbeelden van sociaal ondernemerschap in de praktijk.

Het ontbreekt echter nog aan herkenning en erkenning van deze groeiende branche. Zeker in vergelijking met landen als België (Vlaanderen) en Groot-Brittannië, waar deze vorm van ondernemerschap beleidsmatig en financieel gestimuleerd wordt, loopt Nederland achter. De subsidieregelingen bij aanname van werkloos werkzoekenden zijn divers en het beleid is versnipperd.

Tegelijkertijd heeft het nieuwe kabinet zich tot uitdaging gesteld substantieel meer mensen te laten participeren op de arbeidsmarkt. Het thema Sociale Economie geniet in toenemende mate beleidsmatige interesse. Maar dat wil nog niet zeggen dat het voor de sociale ondernemers in Nederland dan zoveel gemakkelijker wordt. Zij opereren nog steeds vanuit een concurrentieachterstand. Zo is het voor hen bij de opstart van hun bedrijf verhoudingsgewijs moeilijk om een investeringskrediet te krijgen, is het door het gefragmenteerde (subsidie)beleid moeilijk om het productiviteitsverlies van gehandicapte medewerkers adequaat te compenseren en hebben zij in veel gevallen te maken met hogere exploitatiekosten doordat werkplekken moeten worden aangepast.

Alle reden dus voor de sociale ondernemers om hun krachten te bundelen in De Sociale Ondernemerskamer. Op woensdag 30 mei vindt in Antropia in Driebergen de oprichtingsvergadering van deze brancheorganisatie plaats.

Ter gelegenheid van de oprichtingsvergadering vindt het symposium 'De markt ploegt terug, hoe sociale ondernemers gaan voor dubbele winst' plaats. Onder leiding van dagvoorzitter Elsemieke Havenga zullen voor- en tegenstanders van specifieke ondersteuning voor sociale ondernemers met elkaar in debat gaan. De Vlaamse en Nederlandse context dienen hierbij als vertrekpunt. Ook zal de dagvoorzitter een drietal sociale ondernemers interviewen.

Dit symposium wordt mede mogelijk gemaakt door Start Foundation en Wissenraet van Spaendonck. TNO Kwaliteit van Leven onderzoekt de mogelijkheden van de sociale economie en levert een inhoudelijke bijdrage aan het symposium

U kunt zich nog aanmelden via desocialeondernemerskamer@wispa.nl. Kosten van het symposium bedragen 75,- euro.

Meer informatie via woordvoerder Ton de Kok: desocialeondernemerskamer@wispa.nl of 013 5944186.