Staatssecretaris bezoekt Wegwijsdag Middelburg

29.05.2007 / 13:37 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Inst. voor publiek en politiek

Inst. voor publiek en politiek

PERSBERICHT
Week 22, 29 mei 2007

Staatssecretaris bezoekt Wegwijsdag Middelburg

Woensdag 30 mei wordt in het stadskantoor van Middelburg de 1000e Wegwijsdag van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) gehouden. Ter gelegenheid van dit jubileum woont de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw Ank Bijleveld-Schouten, vanaf 15.30 uur een deel van het programma bij. Doel van de Wegwijsdag is jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met lokale politiek aan de slag te laten gaan.

De zestig deelnemende leerlingen van Christelijke Scholengemeenschap Walcheren (CSW) zitten in het vijfde jaar van het VWO. Ingedeeld in groepjes buigen zij zich 30 mei over het thema 'Uitgaan en Veiligheid'. Na gesprekken met raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van diverse instellingen dient elk groepje met een goed onderbouwd projectvoorstel te komen dat tijdens de afsluitende jeugdraadsvergadering wordt gepresenteerd. De vergadering wordt voorgezeten door burgemeester Schouwenaar.

Staatssecretaris Bijleveld gaat gesprekken aan met de leerlingen en zal een deel van de afsluitende jeugdvergadering bijwonen. Het project dat tijdens de vergadering met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen, wordt door de gemeente gefinancierd en gezamenlijk met de leerlingen uitgevoerd.

De gemeente Middelburg is met haar vierde Wegwijsdag koploper in Zeeland. Daarom heeft de initiatiefnemer van het project Middelburg uitgekozen om de 1000e Wegwijsdag te houden. Wegwijs op het Gemeentehuis is, naast de StemWijzer, één van de meest succesvolle projecten van het IPP. Het project laat jongeren concrete plannen bedenken in het kader van een bepaald thema, zoals jeugdparticipatie, veiligheid, leefbaarheid, etc.

De eerste Wegwijsdag werd in 1990 georganiseerd in de gemeente Oud-Beijerland. Sindsdien is het project in tal van gemeenten één of meer keren uitgevoerd. Ruim 50.000 leerlingen hebben hierdoor op enthousiaste wijze ervaren hoe lokale politiek werkt en hoe je als burger invloed kunt uitoefenen op het beleid van de gemeente. Tijdens de bijzondere jubileumdag wordt kort teruggekeken op de ideeën van de afgelopen duizend Wegwijsdagen.


Noot voor de redactie;