Gemeente Geldrop-Mierlo


WETHOUDER HOEKMAN REIKTE WOENSDAG `MIJN EERSTE VAN DALE' UIT

De gemeente ontvangt middelen van het rijk voor taalstimulering. Voor het schooljaar 2006-2007 willen wij een gedeelte van deze middelen inzetten voor taal-stimulering voor alle peuters die dit schooljaar 2 jaar zijn of nog worden. De gemeente heeft in dit kader gekozen om deze peuters het boek `Mijn Eerste van Dale' cadeau te doen. Wethouder Hoekman heeft vorige week woensdag dit cadeau uitgereikt aan Jelle Lammers en Femke van der Schriek uit Geldrop-Mierlo, die op 23 mei twee jaar werden. In Mijn Eerste van Dale zijn de eerste 1000 woordjes opgenomen die een peuter zou moeten kennen om goed voorbereid aan de basisschoolperiode te kunnen starten.

SAMEN AAN DE SLAG
Ouders kunnen met hun kind op verschillende manieren met het boek omgaan. Een eerste manier is om een letter uit te kiezen en vervolgens te bekijken welke woordjes en plaatjes hierbij staan. Om het kind vervolgens de plaatjes te laten benoemen die hij of zij herkent, waarna het versje voorgelezen kan worden.

Een tweede manier is gewoon letter voor letter door het boek te gaan op alfabetische volgorde. Naast het lezen van de versjes is het aan te bevelen om meerdere vragen aan de peuter te stellen over de onderwerpen bij een bepaalde letter en de koppeling te maken tussen het boek en de dagelijkse werkelijkheid. Bijvoorbeeld bij het woord `mandarijn' ook daadwerkelijk een mandarijn uit de fruitschaal te pakken en deze samen met het kind op te eten.

Publicatie 29 mei 2007

Wethouder Hoekman met de ouders van de twee jarige joppen. Op tafel zitten Jelle en Femke.