Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2007

Samenwerking RIVM en Lareb: Kennis delen over geneesmiddelengebruik tijdens zwangerschap 30 mei 2007

Soms is het nodig dat zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap medicijnen gebruiken. De Teratologie Informatie Service van het RIVM en het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb verzamelen beiden informatie over de mogelijke schadelijke effecten van het gebruik van geneesmiddelen tijdens zwangerschap. Vandaag tekenen zij een overeenkomst om op structurele wijze informatie en kennis uit te wisselen.

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb verzamelt en analyseert bijwerkingen van geneesmiddelen in Nederland. De Teratologie Informatie Service van het RIVM geeft informatie aan artsen, apothekers en verloskundigen over mogelijk schadelijke effecten van geneesmiddelen op de zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding. Het RIVM verzamelt daarbij gegevens over de zwangerschappen waarbij de moeders de geneesmiddelen gebruiken. Gelukkig eindigen de meeste zwangerschappen met de geboorte van een gezond kind. Soms worden echter afwijkingen geconstateerd die mogelijk een verband hebben met het gebruik van een geneesmiddel tijdens de zwangerschap.

In de samenwerkingsovereenkomst is vastgelegd dat het RIVM deze gevallen zal melden als bijwerking aan Lareb. Aan de andere kant zal Lareb met het RIVM overleggen als bij Lareb zwangerschapsgerelateerde bijwerkingen worden gemeld. Op deze wijze wordt optimaal van elkaars expertise gebruik gemaakt en wordt de kennis over mogelijke complicaties als gevolg van geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap optimaal gebruikt en vergroot.

De Teratologie Informatie Service van het RIVM geeft telefonisch informatie aan artsen, verloskundigen en apothekers over het gebruik van geneesmiddelen, zowel tijdens de zwangerschap als in de periode van borstvoeding. De beantwoording van de vragen is altijd op de individuele patiënt gericht. Patiënten kunnen zelf geen contact opnemen met het RIVM. Informatie over openingstijden (spreekuren) van de Teratologie Informatie Service van het RIVM is te vinden via http://www.rivm.nl/preventie/zwangerschap/Teratologie_Informatie_Servi ce.jsp

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb verzamelt in opdracht van de overheid meldingen van bijwerkingen. Zowel artsen, en apothekers als patiënten kunnen bijwerkingen bij Lareb melden. Lareb analyseert de binnengekomen meldingen, waarbij onder meer gebruik gemaakt wordt van ervaringen in andere landen. Lareb rapporteert aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen dat zo nodig maatregelen neemt. Ook beheert Lareb de Nederlandse databank van bijwerkingen en geeft nieuwe meldingen door aan de Europese databank Eudravigilance en de mondiale databank van de Wereldgezondheidsorganisatie. Meer informatie is te vinden op www.lareb.nl.

EINDE BERICHT