Gemeente Schiedam


Mei

Trouwen in het stadhuis- vroeger en nu

30 mei 2007

Al eeuwenlang is het Schiedamse stadhuis dé trouwlocatie van de stad. Het Gemeentearchief Schiedam brengt dat met de nieuwste fototentoonstelling in beeld.

Glasplaten, stereonegatieven, dias, gewone of digitale fotos, de geschiedenis van de fotografie is terug te zien in de omvangrijke collectie van het Gemeentearchief Schiedam. Ook de keuze voor de onderwerpen is veranderd. Begin 1900 was nog sprake van gebruiksfotografie: portretten, fotos van gezinnen of feesten en verenigingen, voor in het familiealbum of op de schoorsteenmantel. De mensen op die photographiëen werden toen nog afgebeeld met tafeltje-kleedje-stoel.

De fotos die we in het Gemeentearchief bewaren, zijn op verschillende manieren bij ons terechtgekomen. Uit de professionele hoek hebben we bijvoorbeeld het beeldarchief van het tijdschrift De Schiedamse Gemeenschap. Ook hebben verschillende (pers)fotografen hun archieven aan ons geschonken. Veel van de fotos die makelaars gebruikten om panden te adverteren, zijn ook in onze collectie opgenomen, en deze geven vaak een interessant beeld van de geschiedenis van een huis.

Van een heel andere orde zijn de verschillende kiekjes (vernoemd naar de Nederlandse fotopionier Israël David Kiek, 1811-1899) van particulieren of bedrijven. Die bieden een inkijkje in het dagelijks leven van Schiedammers van vroeger en nu. Tezamen maakt dat een onschatbare rijkdom aan beelden. Zo kan een foto van een verjaardag of een trouwerij nu misschien niet interessant lijken voor iemand buiten uw familie, al na het moment van de opname is het een tijdsbeeld van een situatie die er niet meer is!

De komende fototentoonstelling die het Gemeentearchief organiseert, is daar een goed voorbeeld van. Op onze oproep naar oude of nieuwe trouwfotos waarin het stadhuis een rol speelt, zijn aardig wat reacties binnengekomen. De verschillende opnamen naast elkaar geven een goed beeld van veranderingen in de samenleving. De fotos variëren van het traditionele plaatje, de bruidegom met jacquet en hoge hoed en bruid met jurk en sleep, tot nu-ook-al-niet-meer-zo moderne modebeelden zoals een bruidegom met lang haar of een bruid met een hip broekpak.

Op 6 juni opent wethouder van cultuur Menno Siljee de nieuwe fototentoonstelling Trouwen en het stadhuis in de Stadswinkel aan het Stadserf. De tentoonstelling is uiteraard voor iedereen kosteloos te bezoeken tijdens de openingstijden van de Stadswinkel!

Het Gemeentearchief Schiedam is iedere werkdag geopend van 9 tot 17 uur en gevestigd op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1. Bezoek ook de webstek archief.schiedam.nl en de tentoonstellingen in de Stadswinkel.

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.

Op 2 juli 1941 trouwt voorslager Johannes Cornelis Driel met Margaretha Noordijk.

Fotobijschrift:
Op 2 juli 1941 trouwt voorslager Johannes Cornelis Driel met Margaretha Noordijk. Vrienden en buurtgenoten vervoeren het paar onder grote belangstelling in een versierde fietscarrier vanaf Kreupelstraat 58 naar het stadhuis op de Grote Markt. (Skopeo beeldnummer 11019).