Gemeente Capelle a/d IJssel

Uitslag CCQ caravans en aanhangwagens

Vanaf 9 mei kon u meedoen aan de Capelse Code Quizz over caravans en aanhangwagens. Hiermee kon u uw kennis testen van de Capelse regels, geboden en verboden op dit gebied.

De juiste code was BCB!

90 inwoners van Capelle hebben meegedaan, waarvan 65 het juiste antwoord instuurden. De winnaar die we daaruit hebben getrokken is de heer J. Tabbers. Hij heeft een Senseo gewonnen. Hij ontvangt zijn prijs binnenkort uit handen van raadslid Martin Ponte. Beelden van de prijsuitreiking zijn kort daarna via de website te zien De volgende Capelse Code Quizz met het thema Alcohol op straat staat komende week, 6 juni, op de gemeentepagina en elders op deze website onder gemeente informatie.

Toelichting op code BCB

Vraag 1 was:

Dit jaar ga ik 3 keer op vakantie met tussenpozen van 3 weken, kan ik de caravan voor de deur laten staan? De buren vinden het niet erg

a) Wanneer de buren akkoord gaan mag de caravan gewoon voor de deur blijven staan.

b) Nee, een caravan mag daar maximaal vier achtereenvolgende dagen staan daarna moet hij weg.

c) Het ligt eraan hoe groot de caravan is: kleiner dan 4 meter is geen probleem, is hij langer dan 4 meter dan moet hij weg.

Het juiste antwoord hierop is antwoord B:

Het is prettig als de buren er geen last van hebben. Dit betekent nog niet dat u de caravan zo lang voor de deur mag hebben. Naast het beperken van het uitzicht van de buren, houdt de caravan ook voor langere tijd een parkeerplek bezet. Hiermee wordt de parkeerdruk in de straat verhoogd. De parkeerplaatsen zijn bedoeld voor personenauto's. Kleine lage vrachtauto's zijn ook toegestaan. Artikel 5.1.4. APV en artikel 5.1.6 APV. De eigenaar van een kampeerwagen, caravan of camper moet natuurlijk wel de gelegenheid hebben deze voor een reis gereed te maken en erna op te ruimen. Maximaal 4 dagen mag het voertuig daarom voor de deur staan.

Vraag 2 was:

Volgens mijn buurman mag mijn vouwwagen hier niet het hele jaar staan, volgens mij wel, wie heeft er gelijk?

a) Een vouwwagen neemt niet meer ruimte in beslag dan een personenauto. Daarom mag hij er wel voortdurend staan.

b) U heeft gelijk. Hij staat niemand in de weg en u kunt hem gewoon laten staan.

c) Uw buurman heeft gelijk, een vouwwagen mag niet voor langere tijd op de openbare weg staan.

Het juiste antwoord hierop is C:

De buurman heeft gelijk. De grote van de vouwwagen is niet belangrijk. Evenmin of iemand er last van heeft. De vouwwagen mag niet voor langere tijd een parkeerplek bezet houden. Zie verder het antwoord op vraag 1.

Vraag 3 was:

Mijn caravan heb ik voor een paar weken op deze rustige openbare parkeerplaats gezet, kan ik hier problemen mee krijgen?

a) Zo te zien is het een heel rustige parkeerplaats, dan mag het.

b) Nee, het mag niet en u riskeert dus een boete.

c) Wat is een paar weken? Twee weken mag, langer niet.

Het juiste antwoord hierop is B:

Het maakt niet uit of het een rustige parkeerplaats is. De parkeerplaatsen zijn bedoeld voor personenauto's. Kleine lage vrachtauto's zijn ook toegestaan. Artikel 5.1.4. APV en artikel 5.1.6 APV. Als het voertuig niet bedoeld is te worden gebruikt voor verkeersdoeleinden dan mag het niet langer dan 4 dagen gebruik maken van een parkeerplaats. Anders gaat iedereen zijn aanhanger stallen op de openbare parkeerplaats. Hierdoor zal er een gebrek ontstaan aan parkeerplaatsen. Dit moet worden voorkomen. Artikel 5.1.4.

De regels rond caravans en aanhangwagens op straat

Het is verboden een kampeerwagen, caravan, magazijnwagen, aanhangwagen, keetwagen of een ander voertuig, langer dan vier opeenvolgende dagen te parkeren. Dit geldt voor alle soorten (aanhang)wagens en voertuigen, die niet dagelijks worden gebruikt als vervoermiddel. De reden hiervoor is dat dit overlast voor de omgeving met zich meebrengt. Dat kan zijn door het hinderen van uitzicht, bezetten van parkeerplaatsen en het ontsieren van het aanzien van de gemeente. Het parkeren op ten hoogste vier (achtereenvolgende) dagen is niet verboden, zodat de eigenaar de gelegenheid heeft bijvoorbeeld de caravan voor een reis gereed te maken en na de reis op te ruimen. Het verplaatsen van een caravan, kampeerwagen, aanhanger of dergelijke op de weg binnen vier dagen naar een plek in de onmiddellijke omgeving van de "oude parkeerplek" heeft niet tot gevolg, dat opnieuw een termijn van vier dagen ingaat.

Hoe krijg ik een ontheffing van dit verbod?

Bij de gemeente kunt u, in zeer bijzondere gevallen, een ontheffing van dit verbod krijgen. Hiervoor kunt u een verzoek tot ontheffing van artikel 5.1.4 te richten aan het college. In dit verzoek moet u aangeven:


1. de plaats waar het object komt te staan;


2. de aard en omvang van het object;


3. de zeer dringende reden;


4. datum en tijdstip (indien van toepassing).

Wilt u meer informatie over de regels rondom caravans en aanhangwagens? Neemt u dan contact op met het Informatiecentrum van de gemeente telefoonnummer, 2848484