Persberichten stad Utrecht, 10.15 uur

Utrecht, 30-05-2007

Aanhoudingen in Kanaleneiland

UTRECHT De politie heeft de afgelopen week diverse aanhoudingen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland verricht.

Op woensdag 23 mei verrichtte de politie op de Bernadottelaan drie aanhoudingen. Omstreeks 18.30 uur reed een agent met haar motor langs een groep jongeren, die op de kruising Trumanlaan/Bernadottelaan stond. Bij het passeren van de groep hoorde de agent dat ze werd uitgescholden. Ook twee surveillerende agenten hoorden dit, waarna er drie jongens van 14, 17 en 18 jaar werden aangehouden en overgebracht werden naar het politiebureau. Hier verklaarde de 14-jarige dat hij de belediging had geuit. Hij kreeg een proces-verbaal. Allen zijn weer in vrijheid gesteld.

Omstreeks 22.00 uur liepen surveillerende agenten op de Bernadottelaan en de Monnetlaan toen Cameratoezichtmedewerkers de agenten tipte dat een persoon op deze locatie in het bezit zou zijn van een hamer, welke hij onder zijn kleding zou dragen. De verdachte, een 17-jarige jongen uit Utrecht, werd hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De jongen kreeg een bekeuring. De hamer is in beslag genomen.

Op de Spaaklaan werd een 19-jarige verdachte rond 23.00 uur op woensdag 23 mei aangehouden, omdat hij zijn identiteitsbewijs niet wilde tonen aan agenten terwijl zij hierom vroegen. De man werd erg boos, waarna hij werd aangehouden en op het politiebureau een bekeuring kreeg.

In de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 mei werd een man op de Admiraal Helfrichlaan door agenten aangehouden omdat er sprake was van grove belediging. De man verzette zich hevig.

De politie kreeg omstreeks 00.30 uur de melding dat er een vechtpartij op straat zou zijn, waarbij er stenen uit het trottoir getrokken werden en een man met een ontbloot bovenlichaam betrokken was bij het conflict. Op de kruising Admiraal Helfrichlaan met de Van Weerden Poelmanlaan troffen agenten diverse uit de grond getrokken trottoirtegels aan en zagen ze de man met het ontblote bovenlichaam met twee andere jongens in een auto stappen. Bij het aanspreken van de verdachte, die dronken bleek te zijn, begon hij de agenten te beledigen, waarop hij, een 23-jarige Utrechter, werd aangehouden.

De Utrechter verzette zich hevig, waarna hij met gepast geweld naar de grond werd gebracht. Op het moment van de aanhouding gingen de overige aanwezige personen zich met de aanhouding bemoeien, waarna agenten besloten om de politiehonden uit de auto te halen om de groep af te schermen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Op zaterdag 26 mei is hij voorgeleid voor de rechter-commissaris. De man is in bewaring gesteld.

Op de Van Heuven Goedhartlaan werd vrijdagmiddag 25 mei een 19-jarige Utrechter aangehouden. Agenten spraken de man aan, omdat hij schillen op de grond gooide. Toen agenten hem vervolgens wilde bekeuren, wilde hij zijn identiteitsbewijs niet overhandigen, waarna hij werd aangehouden. De man kreeg een bekeuring voor het vervuilen van de openbare weg. Op de Churchillaan schreeuwde een 16-jarige Utrechter vanuit een groep personen naar agenten. De jongen werd aangehouden voor hinderlijk gedrag.

Ook vond er omstreeks 16.00 uur een achtervolging van een bestuurder van een scooter plaats. De scooter bleek van diefstal afkomstig te zijn. De bestuurder, 18-jarige Utrechter, kon op de Bernadottelaan worden aangehouden. De verdachte verzette zich tijdens de aanhouding, maar kon onder controle worden gebracht door de agent. Een andere agent kon de menigte op afstand houden. Wel werd een 19-jarige man uit Utrecht aangehouden, aangezien hij een agent belemmerde bij de aanhouding van de 18-jarige verdachte van heling.

Op de Trumanlaan werd vrijdag omstreeks 17.30 uur een 15-jarige jongen aangehouden voor belediging van een agent. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Agenten hebben tevens de vader van de jongen in kennis gesteld.

Surveillerende agenten zagen op de Churchillaan een voor hen bekend persoon rijden. Het was bekend bij de agenten dat de verdachte, een 17-jarige Utrechter, buiten heterdaad kon worden aangehouden voor diefstal met geweld. De man werd verdacht van een tasjesroof op de Auriollaan, gepleegd op 9 mei, waarbij een vrouw beroofd werd van haar tas. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De verdachte werd op zondag heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding

UTRECHT Op de Herculeslaan vond dinsdagmorgen een aanrijding tussen een vrachtwagen en een personenauto plaats. Hierbij raakte een vrouw gewond.

Omstreeks 09.45 uur reed een vrachtwagen vanaf de Laan van Maarschalkerweerd linksaf de Herculeslaan op. Tijdens deze handeling zag de 54-jarige chauffeur uit Vleuten een 29-jarige automobiliste uit Schiedam over het hoofd en ontstond een aanrijding. De vrouw raakte bij de aanrijding gewond en werd met mogelijk rugletsel naar het UMC in Utrecht gebracht.

Winkeldief aangehouden

UTRECHT Bij een winkel aan de St. Jacobsstraat heeft de politie een man aangehouden omdat hij en diefstal had gepleegd.

De beveiliging zag omstreeks 17.30 uur dat een man zich verdacht gedroeg. Via de beveiligingscameras zag men dat de man en complete doos parfum in een geprepareede tas stopte en vervolgens de winkel verliet. Eénmaal buiten werd de 19-jarige man uit Den Dolder door de beveiliging aangehouden.

Tijdens de aanhouding verzette de man zich hevig en ontstond een forse worsteling buiten voor de winkel. Uiteindelijk zag de beveiliging kans de man aan te houden en in afwachting van de politie vast te houden. De man werd door de politie voor verhoor ingesloten op het bureau.

Man aangehouden voor stelen van fiets

UTRECHT Op het Smakkelaarsveld heeft de politie een man aangehouden omdat hij en fiets had gestolen.

Getuigen belden de politie omdat men had gezien dat een man met een steen een slot van een fiets had vernield en met de fiets was weggefietst. Aan de hand van een signalement zagen agenten op de hoek ter hoogte van het Smakkelaarsveld een man met een fiets staan die daaraan voldeed. De man 25 jaar uit Utrecht - werd aangesproken en direct aangehouden. De politie kijkt of de eigenaar van de fiets achterhaald kan worden.

Rijbewijs ingevorderd

UTRECHT De politie heeft van een 45-jarige automobilist uit Hilversum het rijbewijs ingevorderd. Politiemensen zagen de bestuurder op woensdag 30 mei omstreeks 03.15 uur de Rijksweg A-27 met hoge snelheid oprijden. De politie volgde de Hilversummer en klokte hem op een snelheid van 170 km/u waar 100 is toegestaan. Nadat de auto aan de kant was gezet, bleek dat de Hilversummer geen geldig rijbewijs of ander identiteitsbewijs kon tonen, werd hij aangehouden. Op het bureau werd de invorderingsprocedure van het rijbewijs in gang gezet. Tegen de Hilversummer is proces-verbaal opgemaakt.

Inbreker(s) actief in Vogelenbuurt

UTRECHT - In de Vogelenbuurt zijn in de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 mei vijf woningen bezocht door een of meer inbrekers. Het gaat om drie woningen in de Van Swindenstraat, een in de Van Musschenbroekstraat en een in de Nieuwe Koekoekstraat. Slechts in twee gevallen werd er buit meegenomen.

In drie gevallen was er iemand binnen geweest in de woning. Bij een vierde woning was de schuur opengebroken en doorzocht. De woning zelf was ook geprobeerd open te breken, maar dat was niet voltooid. Ook in het geval van de vijfde woning bleef het bij een poging.

Bij één woning werd een laptop meegenomen die zichtbaar vanaf de straat op tafel stond. Bij een andere woning werden twee rugzakken van de kinderen meegenomen. Die werden later aangetroffen in het Griftpark.

De politie stelt een onderzoek in en wil graag in contact komen met getuigen die tussen maandagavond (Tweede Pinksterdag) 22.30 uur en dinsdagochtend 08.00 uur iets verdachts hebben gezien in (de buurt van) de genoemde straten of het Griftpark. Deze getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Paardenveld: 0900 88 44.