Politie Limburg-Noord

Twaalf keer alarmsysteem uitgereikt aan slachtoffers huiselijk geweld
Datum: 30-05-2007
Tijd bericht: 10:08
Plaats: Venlo
De Politie Limburg-Noord en de Mutsaersstichting hebben vanaf medio augustus het vorig jaar in totaal aan twaalf personen het alarmsysteem AWARE ter beschikking gesteld. Deze persoonlijke alarmsystemen zijn in gebruik genomen door elf vrouwelijke slachtoffers en één mannelijk slachtoffer van huiselijk geweld in Noord- en Midden-Limburg.

In augustus 2006 hebben de politie Limburg-Noord en de Mutsaersstichting een convenant afgesloten. In het convenant is vastgelegd dat zij persoonlijke alarmsystemen beschikbaar stellen voor slachtoffers van huiselijk geweld in Noord- en Midden-Limburg.
In september 2006 is het eerste alarm uitgereikt. De politie is in totaal vijf maal daadwerkelijk opgeroepen om hulp te verlenen. In oktober maakte een vrouw uit Roermond twee maal gebruik van haar alarm nadat zij bedreigd was door haar ex-man. In april sloeg een vrouw uit Meijel alarm nadat zij was achtervolgd door haar ex-man. En in Well heeft een vrouw twee maal gealarmeerd.

Wat is AWARE?
AWARE staat voor 'Abused Women's Active Response Emergency'. AWARE geeft mensen een middel in handen dat meehelpt te voorkomen dat ze weer slachtoffer worden. Ze voelen zich veiliger en kunnen thuis blijven wonen; vluchten is dan niet nodig.
AWARE beschermt het slachtoffer sneller en beter. Het systeem waarschuwt een beveiligingsdienst die vervolgens contact opneemt met de politie. In totaal kunnen vijftien persoonlijke alarmsystemen beschikbaar worden gesteld voor mensen in Politieregio Limburg-Noord die bedreigd en/of mishandeld worden door hun ex-partner of door iemand die dat namens de ex-partner doet. Het alarmsysteem kan ook gebruikt worden in situaties dat andere leden binnen de familie zich bedreigd voelen, bijvoorbeeld zoon of dochter. Elk alarmsysteem wordt maximaal een half jaar toegekend. Zo kunnen er in een jaar dertig slachtoffers gebruik maken van de alarmsystemen. Voorwaarde is dat de relatie met de persoon die de bedreiging vormt, beëindigd moet zijn.

Hoe kan ik AWARE aanvragen?
Om in aanmerking te komen voor AWARE moet het slachtoffer een melding of een aangifte van bedreiging of lichamelijke of geestelijke mishandeling gedaan hebben bij de politie. Daarnaast meldt het slachtoffer zich aan bij het Steunpunt Huiselijk Geweld Noord- en Midden-Limburg (0900 - 126 26 26), dat beheerd wordt door de Mutsaersstichting. Het Steunpunt regelt dat een hulpverlener van de Mutsaersstichting de aanvraag voor deelname aan AWARE in een indicatiegesprek behandelt. Deze zet tevens hulpverlening in gang. De Mutsaersstichting is een hulpverleningsinstelling met vestigingen in Venlo, Venray, Roermond, Wessem en Weert gericht op kinderen en jeugdigen, vrouwenhulpverlening met expertise op het gebied van huiselijk geweld. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met het Steunpunt Huiselijk Geweld Noord- en Midden-Limburg.