FNV

30-5-2007 FNV: `Blind vertrouwen in de markt kan niet'

"De bescherming van het publieke belang kun je niet zonder meer over laten aan de vrije concurrentie." Die boodschap geeft FNV-voorzitter Agnes Jongerius vandaag in een brandbrief mee aan de leden van de Tweede Kamer.

Die debatteert vanmiddag mede op aandrang van Nederlands grootste vakcentrale die al geruime tijd actie voert tegen de ongebreidelde marktwerking.

In haar brief stelt Jongerius vast dat het absolute geloof in de markt achteraf niet gestaafd blijkt door de feiten: "Om een paar voorbeelden te noemen, het aantal aanbieders in het streekvervoer is te klein, de kwaliteit en toegankelijkheid van de thuiszorg gaat achteruit en de re-integratiecijfers van gemeenten stemmen treurig."

De FNV-voorzitter constateert ook dat de werknemers in deze sectoren de consequenties aan den lijve ondervinden: "Dat kan variëren van het verlies van werkgelegenheid tot het negatief aanpassen van de arbeidsvoorwaarden. Pauzes worden ingekort, werktijden verlengd en de lonen blijven ofwel gelijk of worden ook negatief bijgesteld."

Jongerius stelt verder dat het goed is dat de Kamer over marktwerking debatteert. Want zegt zij in de brief: " Door een welhaast blind vertrouwen in de markt zijn we met z'n allen niet toegekomen aan een goede inhoudelijke discussie hoe we het publieke belang goed kunnen borgen. En daar gaat het nu juist om! "

Inmiddels hebben ruim 13.000 mensen de petitie over marktwerking op www.tekenu.nl ondertekend.