NU'91 zorgt voor duidelijkheid beroepsniveaus verpleegkundigen

30.05.2007 / 11:26 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nu91

Nu91

Het verschil tussen een basisverpleegkundige met niveau 4 of niveau 5 op de werkvloer is al jaren stof voor discussie. Op papier zijn de verschillen duidelijk, in de praktijk zorgt het voor veel onduidelijkheid en wordt deskundigheid niet voldoende benut. De behoefte aan duidelijkheid en eenduidigheid is groot bij basisverpleegkundigen zelf, de overheid en bij NU'91.
NU'91 zorgt er nu dan ook voor dat er duidelijkheid komt. Zij heeft het iniatief genomen voor een onderzoek naar de verschillende beroepsniveaus van basisverpleegkundigen. Doel is een landelijke checklist te ontwikkelen die helpt om op eenduidige wijze de functies van de basisverpleegkundigen naar beroepsniveau te onderscheiden.

Basisverpleegkundigen worden op mbo- en hbo-niveau opgeleid, laten zich bijscholen en verwerven competenties. Op papier zijn er duidelijke verschillen. Toch blijkt het moeilijk om deze verschillen in functies en verantwoordelijkheden tot uiting te laten komen. Basisverpleegkundigen met meer opleiding en/of ervaring worden ingezet op hetzelfde niveau en functie als de collega met minder opleiding en/of ervaring. Gevolg van dit alles is dat deskundigheid onvoldoende benut wordt en er onduidelijkheid bestaat.

NU'91 gaat nu dan ook zorgen voor duidelijkheid. NU'91 laat onderzoeken hoeveel beroepsniveaus van de basisverpleegkundigen er in de praktijk zijn. Het onderscheid wordt bepaald op basis van de werkzaamheden die in de praktijk uitgevoerd worden en de competenties die daar voor nodig zijn.

Het doel is een landelijke checklist te ontwikkelen die helpt om op eenduidige wijze de functies en verantwoordelijkheden van de basisverpleegkundigen naar beroepsniveau te onderscheiden. De basisverpleegkundige krijgt een instrument om te beoordelen op welk beroepsniveau zij zit, deskundigheid kan beter ingezet worden naar beroepsniveau én op instellingsniveau zorgt het voor een betere match tussen inzetbaarheid en behoefte aan deskundigheid.

Het ministerie van VWS financiert het door NU'91 geïnitieerde onderzoek. NU'91 heeft MOVISIE Beroepsontwikkeling gevraagd dit onderzoek uit te voeren. De eerste fase is op 1 mei 2007 van start gegaan. Als blijkt dat werkgevers de nut en noodzaak erkennen zal VWS het verdere traject bekostigen.

NU'91 is de grootste beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. De organisatie behartigt de beroepsvoorwaardelijke belangen van 22.000 leden.


---
Noot voor de pers,