Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag start begin 2008 met de herontwikkeling van de Lulofsstraat nummer 55 in Laakhaven. Het pand, dat nu nog leegstaat en achter de Megastores ligt, biedt straks werk- en kantoorruimte aan startende en doorstartende ondernemers in de creatieve en ICT-sector. Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): De stad en de economie is gebaat bij jonge en creatieve ondernemers. Met het aanbieden van betaalbare ruimte behouden we talentvolle jongeren en belonen we creatief ondernemersschap.

De Lulofsstraat ligt in het gebied Laakhaven. Dit gebied is al enkele jaren het decor van stedelijke vernieuwing. Na de ontwikkeling van Laakhaven Centraal is nu Laakhaven West en Petroleumhaven aan de beurt. Dit gebied wordt in de komende jaren volledig herontwikkeld tot een nieuwe stadswijk met gevarieerde woningen en kleinschalige bedrijven in de creatieve sector. In het oude havengebied tussen station Hollands Spoor en de Neherkade komen ongeveer 1160 woningen en 20.000m2 aan bedrijfsruimte.

Het gebouw aan de Lulofsstraat bestaat uit een kantoordeel en een bedrijfsruimte. Het kantoordeel beslaat 2.000 m² verdeeld over vier verdiepingen. Hier worden kleine werkruimtes gemaakt, geschikt voor bedrijven in de ICT-sector, grafische ontwerpers en andere kleine ondernemingen in de creatieve sector. De bedrijfsruimte beslaat ruim 6.000 m² verdeeld over twee verdiepingen en heeft een ruimtelijke structuur. Het is hierdoor meer geschikt voor het fabriceren van kleding, meubels en drukwerk. Ook wordt er in het gebouw een aantal gezamenlijke ruimtes ingericht, een kleine kiosk en mogelijk een expositieruimte.

Verbouwing met Europese subsidie
Bij de verbouwing van de Lulofsstraat 55 worden de entree en de voorgevel verbeterd. Ook de hal wordt grondig verbouwd. Daarnaast worden de installaties geïnspecteerd en veiligheids-voorzieningen verbeterd. Voor deze verbouwing is aanspraak gemaakt op een Europese subsidie.