VVD


30-5-2007

Liberale vrouwen roepen op tot Europees actie tegen Rusland

Europarlementariërs Hennis-Plasschaert (VVD) en Sophie in ´t Veld (D66) hebben vandaag de Europese Commissie en de Raad opgeroepen actie te ondernemen tegen de burgemeester van Moskou die de afgelopen weekend deelnemers van een vreedzame optocht voor de homorechten weigerde bescherming te bieden tegen hooligans en andere relschoppers.

De liberale europarlementariërs willen opheldering door de Russische autoriteiten, een Europees visumverbod voor de burgemeester van Moskou en eventueel het weren van Rusland op de komende G8 Top.

In 't Veld : "De gebeurtenissen in Rusland vragen om actie. De vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van demonstratie, de gelijke behandeling van homoseksuelen evenals het actief en passief kiesrecht staan zwaar onder druk. Een duidelijk signaal vanuit de EU kan en mag niet uitblijven."

Hennis-Plasschaert: "De Europese leiders moeten deze anti-democratische tendensen publiekelijk veroordelen. Zolang Rusland, als lid van de Raad van Europa, zich niet houdt aan het internationaal recht past het niet de Russische autoriteiten een podium bieden. Het bieden van een dergelijk podium staat immers gelijk aan een stilzwijgende goedkeuring van de huidige praktijken."

Jeanine Hennis-Plasschaert zal het komende weekend deelnemen aan de Gay Parade die in Riga in Letland wordt georganiseerd. Vorig jaar werd deze manifestatie verboden.

Hieronder vindt u de schriftelijke vragen.

Schriftelijke vragen aan de Commissie :


- Deelt de Europese Commissie onze mening dat de Russische praktijken niet te vereenzelvigen zijn met de doelstellingen van de EU als het gaat om democratie, vrijheid en mensenrechten? Zo nee, waarom niet?


- Is de Europese Commissie bereid een visumverbod voor de Burgemeester van Moskou voor te stellen zo lang hij weigert vreedzame demonstraties toe te staan en adequate bescherming te verlenen? Zo nee, waarom niet?


- Is de Europese Commissie bereid de Russische autoriteiten om opheldering te vragen over de gebeurtenissen op 27 mei jl. in Moskou, in het bijzonder de weigering van de politie om een Europarlementariër en een Bundestagsabgeordnete bescherming te bieden, en de daarop volgende arrestatie van diezelfde parlementariërs? Zo nee, waarom niet?


- Is de Europese Commissie bereid Rusland te weren van de G8 Top, of deze mogelijkheid in ieder geval (publiekelijk) aan te kaarten bij de leden van de G8, zo lang Poetin weigert in te zetten op een herstel van de democratische orde? Zo nee, waarom niet?

Schriftelijke vragen aan de Raad:


- Deelt de Raad onze mening dat de Russische praktijken niet te vereenzelvigen zijn met de doelstellingen van de EU als het gaat om democratie, vrijheid en mensenrechten? Zo nee, waarom niet?


- Is de Raad bereid een visumverbod voor de Burgemeester van Moskou voor te stellen zo lang hij weigert vreedzame demonstraties toe te staan en adequate bescherming te verlenen? Zo nee, waarom niet?


- Is de Raad bereid de Russische autoriteiten om opheldering te vragen over de gebeurtenissen op 27 mei jl. in Moskou, in het bijzonder de weigering van de politie om een Europarlementariër en een Bundestagsabgeordnete bescherming te bieden, en de daarop volgende arrestatie van diezelfde parlementariërs? Zo nee, waarom niet?


- Is de Raad bereid Rusland te weren van de G8 Top, zolang Poetin weigert in te zetten op een herstel van de democratische orde? Zo nee, waarom niet?