Openbaar Ministerie

Aanhoudingen in omvangrijke fraudezaak

Functioneel Parket, 30 mei 2007

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst en Economische Controledienst (FIOD-ECD), in samenwerking met de Belgische autoriteiten, op 21 mei en vandaag op diverse plaatsen in Nederland en België in totaal 11 aanhoudingen verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar internationale fraude. De verdenking is deelnemen aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, faillissement- en belastingfraude. Er zijn op diverse woon- en bedrijfsadressen doorzoekingen verricht en er is administratie in beslag genomen.

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op een aantal verdachten dat betrokken is bij internationale fraude met, onder meer, blanco beeld- en geluiddragers. Vermoedelijk werd er gebruik gemaakt van valse (transport)bescheiden waarmee de goederen binnen Europa âzwartâ werden afgezet. Op deze manier werden, zowel in Nederland als in andere Europese landen, belasting en heffingen ontdoken.

Daarnaast is er sprake van de verdenking van het niet en niet juist doen van aangiften omzetbelasting (valse facturen). Voor deze activiteiten werd vermoedelijk gebruik gemaakt van zogenaamde Missing Traders (Plof BVâs), rechtspersonen die de Belastingdienst niet (effectief) op haar fiscale verplichtingen kan aanspreken. Het nadeel loopt in de miljoenen.

Tot nu toe zijn 2 verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris.

In belang van het onderzoek worden op dit moment geen nadere mededelingen gedaan.