Gemeente Leeuwarden

Afronding eerste fase Ee-burg feestelijk gevierd

Bron: gemeente Leeuwarden (30-05-2007) De eerste fase van het plan Ee-burg in de Vrijheidswijk is afgerond. Dit werd door Nieuw Wonen Friesland op dinsdag 29 mei gevierd met de bewoners. Wethouder Wonen Roel Sluiter was aanwezig en onthulde de zuil met de straatnaam 'Taco v.d. Veen Plein'. Hierna genoten de bewoners van een buffet, barbecue en konden ze praamvaren. Ook de tuin rondom de woontoren en het tuinblok is grotendeels aangelegd. De bouw van Ee-burg gaat intussen verder. Er wordt nu gewerkt aan de 2e en 3e fase met 22 twee-onder-een-kapwoningen en 41 stadswoningen. Ruimte en luxe spelen een belangrijke rol. Water en groen zijn ook hier belangrijke elementen in de wijk. De twee-onder-eenkapwoningen zijn gelegen aan het water.

Tijdens de beurs Huis en Tuin begin maart is de verkoop van de twee-onder-een-kapwoningen en stadswoningen gestart. De verkoop van de woningen verloopt goed. De start van de bouw is naar alle waarschijnlijkheid medio augustus. De woningen zijn klaar in de zomer van 2008. Nieuw Wonen Friesland gaat in de toekomst verder met het plan Ee-burg, want ook fase 4 en 5 komen eraan. Hoe de woningen in deze fasen eruit gaan zien is nog onbekend.

Stedelijke vernieuwing
Het plan Ee-burg is onderdeel van de stedelijke vernieuwing in de Vrijheidswijk, dat rond het jaar 2000 op gang is gekomen. De gemeente Leeuwarden, Nieuw Wonen Friesland en Corporatieholding Friesland zijn de gezamenlijke ontwikkelaars. In de periode tot en met 2009 worden maar liefst 400 tot 500 woningen opgeleverd, deels huur en deels koop, in diverse prijsklassen. Daarnaast is er aandacht voor herontwikkeling en renovatie. Zo worden bestaande woningen opgeknapt en portiekflats voorzien van nieuwe gevels. Wethouder Roel Sluiter: 'De Vrijheidswijk is een schitterende hoek van de stad, een vitale wijk met nieuwe kansen. Grenzend aan de Dokkumer Ee en aan het open groen, maar toch vlakbij de binnenstad. In de Vrijheidswijk is het goed wonen!'