Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 30 mei 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk DGTL/2007/8099 - Onderwerp
Navigatiesystemen en gebruik door goederenvervoer

Geachte voorzitter,

Tijdens het Algemeen Overleg met de Vaste Commissie voor Verkeer en Waterstaat van 20 maart heb ik u toegezegd u nader te informeren omtrent het tegengaan van ongewenst gebruik van wegen door vrachtverkeer door toedoen van navigatiesystemen.

Zoals is toegezegd is Verkeer en Waterstaat bereid om gegevensuitwisseling op dit gebied tussen lokale wegbeheerders en marktpartijen te faciliteren. Goed gebruik van navigatiesystemen kan bijdragen aan het beperken van omrijden en het stimuleren van gebruik van geschikte wegen, zoals bijvoorbeeld de Kwaliteitsnetten Goederenvervoer.

De decentrale overheden zijn in het kader van het Nationaal Mobiliteitsberaad door mij gevraagd om gegevens aan te leveren over gewenste en ongewenste routes voor doorgaand vrachtverkeer op hun wegennet. De informatie van deze lokale wegbeheerders is immers noodzakelijk om de mogelijkheid te creëren voor opname van gewenste en ongewenste routes voor vrachtverkeer in navigatiesystemen. Hierbij gaat het met name over wegen waar vrachtverkeer wel is toegestaan, maar al dan niet gewenst is. Dit valt, in tegenstelling tot geslotenverklaringen, doorgaans niet direct door weggebruikers of kaartenmakers aan de hand van bebording langs de weg af te lezen. Op 10 mei jongstleden ben ik in het Nationaal Mobiliteitsberaad met de vertegenwoordigers van decentrale overheden overeengekomen dat zij hun medewerking zullen verlenen om deze gegevens te verzamelen.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)


---

Het is de bedoeling dat de gegevens die worden aangeleverd door de wegbeheerders in een centrale database worden opgenomen. Wegbeheerders zijn hierbij dan zelf verantwoordelijk voor het aanleveren en de kwaliteit van de data. Kaartenmakers en fabrikanten van navigatiesystemen kunnen vervolgens gebruik maken van deze gegevens om via navigatiesystemen een zo goed mogelijke route voor vrachtverkeer te adviseren aan de weggebruiker.

Nu de vertegenwoordigers van decentrale overheden hun medewerking hebben toegezegd zal verder in overleg worden getreden met kaartenmakers en fabrikanten van navigatiesystemen om afspraken te maken over het gebruik van deze gegevens. De meeste betrokken partijen hebben in dit kader al een positieve grondhouding getoond.

Momenteel wordt door de Adviesdienst Verkeer en Vervoer onderzoek uitgevoerd naar de omvang van ongewenst gebruik van wegen en de rol van navigatiesystemen hierbij. Om hierover gegevens te verkrijgen worden alle wegbeheerders en een aantal marktpartijen benaderd. De uitkomsten van dit onderzoek zullen worden meegenomen in het verdere proces.

Wellicht ten overvloede wil ik u er nog op wijzen dat de wegbeheerder, die verkeersmaatregelen kan nemen, een eigen verantwoordelijkheid heeft als het gaat om het voorkomen van ongewenst gebruik van wegen. Daarnaast heeft ook de weggebruiker een eigen verantwoordelijkheid voor het maken van een verantwoorde routekeuze.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings

---