Provincie Drenthe

Controles in provincie Drenthe leveren 100 overtredingen op - Resultaten handhavingsestafette
30 May 2007

Tijdens de Drentse handhavingsestafette van donderdag 24 mei en vrijdag 25 mei zijn in de hele provincie Drenthe controles uitgevoerd. Daarbij zijn ruim 100 overtredingen geconstateerd. In totaal zijn circa 30 processen-verbaal opgemaakt en 40 waarschuwingen gegeven. Daarnaast worden nog ongeveer 50 zaken nader onderzocht en bestuursrechtelijk of strafrechtelijk afgedaan.

Tijdens de estafette werd gecontroleerd op gebied van milieu, bouw, water, ruimtelijke ordening, bedrijven en natuur en landschap. Gedurende de controles is over het algemeen een positief beeld ontstaan van het naleefgedrag van de inwoners en bedrijven in Drenthe. Bij het overlaadstation in Tynaarlo werd in aanwezigheid van gedeputeerde Henk Baas (ChristenUnie) gecontroleerd in het kader van de Wet Milieubeheer. Het binnenkomende afval werd op de juiste wijze geaccepteerd en gescheiden in de juiste containers. Henk Baas: "Natuurlijk is het belangrijk om te handhaven waar nodig, maar de actie is vooral bedoeld om de samenwerking tussen de verschillende handhavingspartners te verbeteren. Samenhang tussen de verschillende toezichtonderdelen, efficiëntie en kennisuitwisseling zijn daarbij erg belangrijk".

Veel van de overtredingen vonden plaats in het kader van de `groene' wetten. Zo zijn er ruim 20 processen verbaal uitgeschreven voor vissers die niet in het bezit waren van de juiste papieren. In het kader van het Lozingenbesluit Open teelt en Veehouderij zijn enkele situaties aangetroffen waarbij bestrijdingsmiddelen niet op de juiste manier werden aangebracht. Bij diverse handelingen met grond en puin werden onvolkomenheden vastgesteld zoals onvoldoende onderzoek en verkeerde opslag. De integrale controles van bedrijven en instellingen leverden weinig overtredingen op. Dat gold ook voor controles van transporten.

De handhavingsestafettes kenmerken zich doordat juist die controles worden uitgevoerd, waar meerdere overheidsorganisaties aan zet zijn. Aan de Drentse handhavingsestafette deden mee: gemeenten, waterschappen, brandweer, AID, regiopolitie Drenthe, Korps Landelijke Politiediensten, Voedsel- en Warenautoriteit en de provincie Drenthe. Ruim 90 personen deden mee aan de actie. Zij toonden zich positief over het verloop en het resultaat van de actie.

De actie werd georganiseerd door Samenwerking Handhaving Drenthe (SHD). Dit is een bestuurlijk onafhankelijk platform, van waaruit samenwerking tussen de verschillende handhavende instanties wordt gestimuleerd en ondersteund.