Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Kwartfinales Royal Haskoning NK Schoolschaken

Op zaterdag 26 mei zijn in Nijmegen de kwartfinales verspeeld van de Royal Haskoning NK Schoolschaken 2007. Hieronder een kort verslag. Op de website staan alle uitslagen en de indelingen voor de halve finale.

Het toernooi werd officieel geopend door de loco-burgemeester van de gemeente Nijmegen, Paul Depla

Voortgezet Onderwijs I
Het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer verving op het laatste moment het team van het Praedinius Gymnasium Groningen dat met twee zieken kampte. Het team van het Etty Hillesum Lyceum was op basis van rating behoorlijk sterk. Toch redde dit team het net niet. In de slotronde verloren ze met minimaal verschil van streekgenoot Lorentz Lyceum uit Arnhem.

Andere verrassingen op basis van de Elo ratings bleven uit. Het Twents Carmel College Oldenzaal plaatste zich samen met het Stedelijk Gymnasium Leiden in A, het Keizer Karel College Amstelveen en eerder genoemde Lorentz Lyceum uit Arnhem in B, het Driestarcollege uit Gouda en het Gymnasium Haganum in C en tenslotte het Veluws College Apeldoorn en Marklandcollege Oudenbosch in D.

Voortgezet Onderwijs II
De FSB vertegenwoordiger trok zich op het laatste moment alsnog terug. Twee reserveteams hebben nog tot op vrijdagavond geprobeerd om hun spelers aan de start te krijgen, maar helaas lukte dit niet. In poule B werd daardoor met slecht drie teams gespeeld.

Het Praedinius Gymnasium Groningen, het Stedelijk Gymnasium Leiden, het Mendel College Haarlem en het Amsterdams Lyceum bleven ongeslagen en plaatsten zich als poulewinnaars. Zij hebben in de halve finale af te rekenen met de Koninklijke Scholen Gemeenschap Apeldoorn, het Christelijk Gymnasium Utrecht, het Gertrudiscollege Roosendaal en het Veluws College Apeldoorn.

Aandacht voor de klok

Basis Onderwijs
In poule A was het ongekend spannend met vele 2-2 uitslagen. De Vink, Het Palet en Prinses Margriet school gaan uiteindelijk door.

In poule B staken de Koningin Emmaschool 1 en de Hagenpoortschool boven de anderen uit. Voor plaats drie kwamen alle andere teams tot op het laatste moment in aanmerking. OBS Theo Thijssen Assen werd uiteindelijk de nummer drie. Zij hielden De Goede Herderschool op 2-2 in de slotronde en bleven daarmee tevens de Eben Haezer nipt 1 bordpunt voor!

In poule C gaan de Zeelsterhof, De Korenaar, Annie M.G. Schmidtschool door.

In poule D begon landskampioen De Koekoek (Utrecht) met een 0-4 verlies in ronde 1 tegen de CBS Maranatha. Uiteindelijk lukte het De Koekoek toch nog de halve finale te halen door derde te worden in de poule. De CBS Maranatha en School Kastanjelaan gaan mee als nummers 1 en 2.

In poule E verloor de 2e Dalton in de eerste ronde nog van De Kringloop. Vervolgens won de 2e Dalton de rest van de ronden en werd poulewinnaar, terwijl De Kringloop daarna nog maar eenmaal gelijk speelde en zesde werd in de poule. De Simon Havingaschool en Koningin Emmaschool 2 werden tweede en derde. De Lindenlommer scoorde 1,5 bordpunt te weinig en werd vierde.

In poule F was BS Tangram uit Rotterdam met drie deelnemers aan het individuele NK jeugd t/m 12 jaar de huize hoge favoriet. Zij scoorden dan ook 19 uit 20 partijen! De Kring en de Oude Vaart gaan samen met hen door.

Alle uitslagen, standen, dagverslagen en de indelingen voor 2 juni zijn op de website te vinden:
http://www.schaakbond.nl/royalhaskoningnkschoolschaken/.
---