FNV Bouw

FNV Bouw blij met controle kwartsstof

FNV Bouw is verheugd over de aankondiging van de Arbeidsinspectie dat er een groots opgezette controle komt op kwartsstof. De bond werkte de afgelopen jaren met volle inzet mee aan het 'Arboconvenant Bouw'. Daarin werd allereerst het bewustzijn vergroot dat kwartsstof kankerverwekkend is en het inademen dus moet worden voorkómen. Maar het ontbrak nog aan de juiste gereedschappen. Daarop heeft het convenant sterk ingezet, zodat er nu nieuwe gereedschappen op de markt zijn. Maar dan moeten deze wél worden ingezet. Het arboconvenant voor afbouw en onderhoud leerde dat ook 'slim ontwerpen' helpt in de strijd tegen kwartsstof.

Onder de naam WERKGOED hebben Bouwend Nederland, FNV Bouw, CNV Hout en Bouw en het ministerie van Sociale Zaken van 2001 tot 2006 aan het arboconvenant voor de bouw gewerkt, om gezond werken in de bouw te stimuleren. WERKGOED liet TNO Bouw onderzoek doen naar de techniek van stofafzuiging, naar emissiearm gereedschap en naar modelwerkplekken. Er werd ook samengewerkt met fabrikanten als Hilti en Metabo. Dat heeft bijvoorbeeld een 'emissiearme pneumatische hakhamer met droge afzuiging' opgeleverd. Een tamelijk eenvoudig stuk gereedschap, dat het risico op het inademen van kwartsstof uitsluit. TNO Bouw deed verder praktijktesten naar de stofbelasting van prototypes voor kleine boormachines, voegenslijpers en sleuvenzaagmachines. Nat boren, nat slijpen, droog slijpen en nat sleuvenzagen lieten een blootstelling aan stof zien die ver onder de wettelijke norm van 0,075 milligram per kubieke meter bleef. Zelfs gedurende acht uur.

Inmiddels zijn er veel nieuwe gereedschappen op de markt gekomen. Dat betekent 'voorkómen bij de bron', wat altijd een stuk beter is dan het moeten dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Zo is de hakhamer van Atlas Copco voor voegen, voorzien van stofzuiger, ook voor de omgeving een hele verbetering: er komt immers voor omwonenden minder stof vrij.

Door gebrek aan de juiste apparatuur konden bouwbedrijven nog enkele jaren geleden niet aan de beleidsregel voor kwarts voldoen. Toen de Arbeidsinspectie daarvoor enkele bedrijven had beboet, maakten deze met succes bezwaar. Sinds echter het innovatieve gereedschap verkrijgbaar is, kunnen bouwbedrijven wél zorgen dat werknemers geen kwartsstof inademen. En dus kan de Arbeidsinspectie weer volop controleren. En dat gaat dus nu ook gebeuren. Tot half oktober, aldus de aankondiging van de Arbeidsinspectie, zullen controles plaatsvinden op ruim zeshonderd bouwlocaties.

Overigens heeft onderzoek in het kader van het arboconvenant 'Samen beter' voor afbouw en onderhoud ook de erkenning opgeleverd dat veel ontwerpen improviseren noodzakelijk maken. Slimmer ontwerpen kan kwartsstof voorkómen, zo bleek. Bij de verbouwing van een zorgcentrum in Roosendaal werd bewezen dat werknemers door slimme ontwerpkeuzes minder hoefden te hakken en zagen in steenachtige materialen. Helaas letten architecten vaak nog te weinig op de arbeidsomstandigheden tijdens de bouw.