Ingezonden persbericht


Persbericht - 30 mei 2007

Elsevier-onderzoek: Topmannen verdienen tientallen keren meer dan hun werknemers

AMSTERDAM, 30 mei 2007 - De ene loonslaaf is de andere niet. De exuberante salarissen van de bestuursvoorzitters van de grote Nederlandse beursfondsen staan niet in verhouding tot de salarissen van de gewone werknemers. Dat blijkt uit onderzoek dat deze week wordt gepubliceerd in Elsevier.

Elsevier onderzocht de verschillen tussen wat de 25 AEX-hoofdfondsen in 2006 kwijt waren aan hun topman en wat de gemiddelde werknemerskosten bedroegen.

Bovenaan de lijst staat Jan Bennink, de bestuursvoorzitter van Numico, producent van baby- en klinische voeding. Aan hem was het bedrijf bijna 12 miljoen euro kwijt - liefst 285 keer zoveel als aan de gemiddelde werknemer.

Topman Lakshmi Mittal van staalbedrijf Arcelor Mittal volgt Bennink op enige afstand (246 keer). Patrick Cescau van Unilever is met 168 keer de nummer 3.

Op bestuursvoorzitter Harold Goddijn van TomTom na krijgen de bazen van de AEX-hoofdfondsen minimaal tien keer het gemiddelde salaris van de werknemer. Van de 25 ondernemingen leggen er 19 voor hun topbestuurder een bedrag neer dat meer dan vijftig maal zo hoog is als het gemiddelde bedrag voor alle werknemers.

In een reactie op het onderzoek van Elsevier stelt CDA-minister Donner van Sociale Zaken: 'De salarisverschillen zijn inderdaad enorm. Het is de vraag waarom deze kloof gerechtvaardigd zou zijn.'

Agnes Jongerius, voorzitter van vakcentrale FNV, reageert geschokt. 'Ik ben een wanhopige voorzitter. De verhouding tussen de lonen van werknemers en bazen is volledig zoek.'

Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het artikel is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.