Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Artsenfederatie KNMG roept artsen op niet mee te werken aan donorshow BNN

Utrecht 30 mei 2007. De KNMG waardeert het feit dat BNN de ernstige problematiek van het tekort aan organen aan de orde wil stellen, maar vindt de manier waarop smakeloos en niet behulpzaam bij het oplossen van dit klemmende probleem. Het leed van mensen mag volgens de KNMG niet het onderwerp zijn van een amusementsprogramma.

De KNMG roept artsen dan ook op niet aan dit programma mee te werken.

De KNMG hecht er ook aan te stellen dat het niet aan BNN is om te bepalen is of donor en ontvanger medisch en psychologisch geschikt zijn, maar aan de artsen van het ziekenhuis waar de operaties mogelijk zullen plaatsvinden. Artsen dragen de verantwoordelijkheid voor het welslagen van een transplantatie en zij bepalen dan ook wie geopereerd wordt, niet de programmamakers van BNN. Gezien de grote medische, psychologische en juridische onzekerheden rond deze casus acht de KNMG de kans buitengewoon klein dat het daadwerkelijk tot een orgaantransplantatie zal komen. Dat maakt dat het programma een weinig realistisch karakter heeft.

De KNMG betreurt het verder dat de programmamakers de suggestie wekken dat er een eenvoudige oplossing voor het tekort aan donororganen zou bestaan. Uit de diverse evaluaties van de Wet Orgaandonatie blijkt echter dat het orgaantekort een buitengewoon complex probleem is. Er kan echter niet gesteld worden dat de bereidheid tot orgaandonatie aan het afnemen is, zoals de programmamakers suggereren. Zo is de registratiegraad sinds 2000 met 6,8% gestegen, en het aantal mensen dat positief geregistreerd staat met 8,6%.

Noot voor de redactie,