D66

Behandeling homo-adoptie voor de zomer

30 mei 2007

De wet die het voor homostellen mogelijk maakt kinderen te adopteren in het buitenland wordt toch voor de zomer door de Kamer behandeld. D66 heeft hier gisteren tijdens het spoedoverleg op aangedrongen.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold: `Het was voor ons onverteerbaar dat deze wet, die ouderschap van homo's en lesbo's op gelijke voet stelt met hetero-ouderschap, opnieuw werd uitgesteld. Gelukkig was een Kamermeerderheid dat met ons eens'.

De commissie die verschillende aspecten van de adoptiewet zou gaan onderzoeken komt er wel, maar met een zeer beperkt mandaat. Dit betekent dat de uitbreiding van de homo-adoptie en de versnelde adoptieprocedure voor lesbische ouders gewoon voor de zomer behandeld worden, maar dat de leeftijdsgrenzen bij adoptie en erkenning en ouderschap van rechtswege voor de lesbische meemoeder nog nader door de commissie bekeken zullen worden. Pechtold: `Het moge duidelijk zijn dat zo'n commissie voor ons niet had gehoeven -er is immers genoeg wetenschappelijk onderzoek waarop we ons kunnen beroepen- maar we hebben weten te bewerkstelligen dat de commissie snel te werk zal gaan, alleen gaat over de technische details van de wet, dat de Kamer invloed heeft op de samenstelling van de commissie en dat er in ieder geval een vertegenwoordiger van het COC in plaats zal nemen.' Verwacht wordt dat het ouderschap voor de lesbische meemoeder in oktober van dit jaar via een nota van wijziging in de wet kan worden opgenomen.

Een brief van de regering waarin de samenstelling en de onderzoeksopdracht van de commissie uiteengezet zullen worden, wordt binnen tien dagen naar de Kamer gestuurd. `Ik zal dit scherp in de gaten houden', aldus Pechtold, `als er iets in die brief staat wat gisteren niet besproken is, schroom ik niet de minister opnieuw naar de Kamer te roepen'.

1.

Meer over...

* Homo-emancipatie

* De juridische gelijkstelling van homoseksuelen spoedig voltooien
---