Gemeente Alkmaar


Kantoren en woningen bij noordzijde station

B&W stemt in met plan voor noordzijde Station Alkmaar

Het college van B&W heeft dinsdag op hoofdlijnen ingestemd met een voorstel van NS Poort voor de ontwikkeling van de Noordkant van het stationgebied. Dit voorstel komt tegemoet aan de wensen van de gemeenteraad en omwonenden, die graag woningen en voldoende parkeerplaatsen in het gebied wilden zien.

NS Poort is de vastgoed- en retailpoot van de Nederlandse Spoorwegen. Alles wat op of rond de stations ge- en verbouwd wordt en eigendom is van NS, valt onder de verantwoordelijkheid van NS Poort. Dat geldt ook voor de strook grond aan de noordkant van het Alkmaarse station. Voor deze strook heeft NS Poort een 'schetsontwerp' gemaakt waar kantoren en woningen in zijn getekend. Hoewel eigenlijk alleen sprake is van een globaal 'vlekken'plan, is het duidelijk dat NS Poort op het terrein waar nu nog KwikFit zit, straks twee wat hogere kantoorgebouwen wil laten verschijnen.

Nieuwe weg en veel parkeergelegenheid

Naast deze kantoren wordt de Kruseman van Eltenweg verlegd richting spoor. Het doorgaande verkeer wordt tegenover het Horizon College verder langs het spoor geleid. Aan deze nieuwe weg worden straks tegenover de spoorkant kantoren gebouwd. Aan de bestaande Kruseman van Eltenweg worden woningblokken met circa 48 woningen gebouwd, die niet hoger zullen worden dan 4 verdiepingen.

De kantoorbebouwing langs het spoor vervult een geluidswerende functie voor de woningen en de Bergerhof. De 'oude' Kruseman van Eltenweg blijft bestaan, maar krijgt een 30km-status. Zowel kantoren als woningen worden volledig onderkelderd. Hierin komen de parkeervoorzieningen voor bewoners, medewerkers van de kantoren en de zogenaamde P+R-plekken voor NS-reizigers. De parkeerruimte wordt zo groot mogelijk; er komen meer parkeerplaatsen dan in eerdere plannen waren voorzien. Dit, om het risico op eventuele parkeeroverlast voor de bewoners zo klein mogelijk te houden.

Veel goede oplossingen

Wethouder Simon Binnendijk, verantwoordelijk projectwethouder is ervan overtuigd dat Alkmaar met dit voorstel op het goede spoor zit. ,,Met dit voorstel voor het Stationsgebied durf ik met een gerust hart bij de gemeenteraad te komen; het voldoet aan wensen, die ze eerder hebben geuit. Het gebied wordt een stuk aantrekkelijker. Dit past toch veel beter bij de uitstraling van Alkmaar.

Het is positief dat het plan zoveel oplossingen herbergt: de kantorenstrook fungeert als geluidsbuffer, het drukke verkeer wordt omgeleid, er zijn ruime parkeervoorzieningen, er komen 48 woningen bij en er wordt werkgelegenheid gecreëerd.'' De wethouder hecht overigens aan de verbetering van de sociale veiligheid. Hoewel nog niet in detail uitgewerkt staat het bovenaan zijn wensenlijstje voor het gebied: ,,Dat heeft prioriteit. Door niet alleen kantoren maar ook woningen te bouwen, wordt het 's avonds gebied levendiger en daardoor sociaal veiliger."

Bespreking gemeenteraad

Het voorstel van NS Poort wordt ter inventarisatie van meningen voorgelegd aan de raadscommissie SOB in juni 2007. Indien de commissie positief reageert hierop wordt gestart met het voorontwerp bestemmingsplan, waarmee deze ontwikkeling mogelijk gemaakt wordt.

De klankbordgroep Stationsgebied heeft kennis genomen van het voorstel. Het advies van de klankbordgroep wordt bij de stukken voor de commissie gevoegd.

Het voorstel dat er nu ligt is een globale schets. Allerlei aspecten moeten nog verder onderzocht, uitgewerkt en ontworpen worden.

Noot aan de redactie: