Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Bestuurlijke conferentie TMO

Toespraak | 25-05-2007 | Amersfoort | Staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

In de zomer van 2005 raasde de orkaan Katrina over New Orleans. Dat leverde beelden op die we ons allemaal nog levendig herinneren. Beelden van slachtoffers, vernieling en totale maatschappelijke ontwrichting. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen van Katrina door de hele stad zichtbaar en sommigen denken zelfs dat New Orleans er nooit meer volledig bovenop zal komen.

Die beelden hebben ons ook in Nederland aan het denken gezet. We leven hier in een van de rijkste, meest dichtbevolkte en laagst gelegen delta's ter wereld. Zonder dammen, duinen en dijken zou bijna tweederde van ons land regelmatig of altijd onder water staan. Er is voor Nederland dan ook geen grotere dreiging denkbaar dan een grote overstroming. Daarom investeren we zoveel in beschermende maatregelen
- ongeveer 5 miljard euro tot 2015. Daarom ook onderstreept het regeerakkoord nog eens het grote belang van waterveiligheid in relatie tot klimaatverandering. En daarin zit meteen het grootste verschil met New Orleans, want Nederland is ook een van de best beveiligde delta's ter wereld. Bovendien doen zich bij ons geen tropische orkanen voor.

Maar wat als er - ondanks alle voorzorgsmaatregelen - toch een keer een dijk doorbreekt of een onhoudbare springvloed op ons af komt? Honderd procent veilig bestaat niet, dus kunnen en mogen we het niet uitsluiten. Wat dan? Zijn we dan voldoende voorbereid? Kunnen we de gevolgen dan zo veel mogelijk beperken? Het antwoord op deze vragen is: `helaas niet'. Het Kabinetsstandpunt Rampenbeheersing Overstromingen van eind vorig jaar is daar glashelder over. Er zijn fysieke maatregelen nodig, zoals compartimentering. En ook de organisatorische kant van onze rampenbeheersingsstrategie vertoont gebreken. Die fysieke maatregelen vergen nog wat studie. Die kun je niet van vandaag op morgen realiseren. Maar met de organisatorische maatregelen moeten we per direct aan de slag. Dat zijn we aan de samenleving verplicht.

En daarmee kom ik bij het werk van de Taskforce Management Overstromingen, de TMO. Omdat rampenbeheersing en rampenbestrijding primair op lokaal en regionaal niveau uitgevoerd moeten worden, heeft het kabinet ervoor gekozen om het verbeterprogramma in handen te geven van vier ervaren regiobestuurders. Ik ben de heren Franssen, Doornbos en Keereweer en mevrouw Van Vliet dankbaar dat zij deze belangrijke taak op zich hebben willen nemen. Als verantwoordelijk bewindspersoon bevestig ik graag, ook namens minister Ter Horst, het mandaat dat zij eind vorig jaar van onze voorgangers hebben gekregen.

De opdracht is helder. De TMO moet in twee jaar tijd een zichtbare impuls geven aan de organisatie van de rampenbestrijding bij overstromingen, en aan het einde van die periode een landelijke overstromingsoefening organiseren. Achter de schermen er is de afgelopen maanden al veel gebeurd. Het terrein is verkend. De leemtes zijn in kaart gebracht. En een eerste blauwdruk voor het verbeterprogramma ligt op tafel. De Taskforce zal u daar zo zelf over informeren.

Ik wil vandaag graag benadrukken hoe belangrijk het is dat u, vanuit uw verantwoordelijkheid, betrokken bent bij het werk van de TMO. De kabinetsdoelstelling is om eind volgend jaar organisatorisch gesproken goed voorbereid te zijn op een eventuele overstroming. En zonder u gaat dat eenvoudigweg niet lukken. De TMO kan expertise aanbieden, verbindingen leggen, en plannen maken. De betrokken ministeries dragen ook hun steentje bij door overstromingsscenario´s te maken en door regionale overstromingsoefeningen en rampenbestrijdingsplannen financieel te ondersteunen. Maar het feitelijke werk, de uitvoering van alle noodzakelijke maatregelen, ligt in de regio - bij u dus. Hartelijk dank daarom voor uw aanwezigheid hier in Amersfoort. Ik hoop dat wij - de TMO, minister Ter Horst en ikzelf - de komende anderhalf jaar op u mogen blijven rekenen. En ik kijk nu al uit naar de landelijke oefening eind 2008, waaruit hopelijk zal blijken dat onze gezamenlijke inspanningen niet voor niets zijn geweest.

Ik wens de Taskforce Management Overstromingen en u allemaal de komende tijd veel succes toe.

Dank u wel.