Gemeente Bussum

Rampbestijdingsplan voor LPG-station

Gemeente wil op alles voorbereid zijn

Rampen of grote ongelukken komen in Nederland gelukkig bijna nooit voor en de kans dat zoiets in Bussum gebeurt is vrij klein. Toch willen gemeente, brandweer, politie en GGD op alles voorbereid zijn. Naast een algemeen rampenplan worden er in de gemeente Bussum ook zogenaamde rampbestrijdingsplannen gemaakt.

Rampenplannen beschrijven op een algemene manier hoe brandweer, politie, GGD en gemeente een ramp of grote calamiteit bestrijden. Dit kan niet anders dan op een algemene manier, want wat er gebeurt bij een ramp en waar een ramp zich voordoet laat zich nu eenmaal niet voorspellen. Wanneer een vliegtuig ergens neerstort zullen andere maatregelen genomen moeten worden dan wanneer we bedreigd worden door hoog water. Een vliegtuig op een woonwijk betekent weer iets anders dan dat het vliegtuig in de polder terecht komt.

Rampbestrijdingsplannen zijn veel specifieker. Dat kan omdat deze speciaal gemaakt zijn voor een bepaalde plek en een bepaalde situatie. In Bussum is voor het LPG-station op de Franse Kampweg een rampbestrijdingsplan gemaakt. Hoewel het niet zo is dat bij dergelijke bedrijven een grotere kans bestaat op een ongeluk - ze voldoen aan alle eisen, hebben een vergunning en investeren veel in veiligheid - zijn er risico's. Hulpverleningsorganisaties en de gemeente hebben zich daarom afgevraagd wat er zou kunnen gebeuren als er zich daar onverhoopt een ongeluk voordoet. Door hiervan uit te gaan kunnen er vervolgens nu al zaken geregeld en bepaald worden. Denk aan alarmering van de juiste mensen, inzet van het aantal brandweerwagens, manier van bestrijden, ziekenhuizen waar eventuele slachtoffers naar toe kunnen, etcetera. Hulpverleningsorganisaties en gemeente zijn op deze manier zo optimaal mogelijk voorbereid.

Voor meer informatie over rampbestrijdingsplannen, kunt u contact opnemen met het Kabinet van de gemeente Bussum, tel. (035) 692 88 38.