Gemeente Bussum

Zuinig met water levert mooie tuin op

Uw tuin wordt extra mooi door goed om te gaan met water

Er viel in april ongewoon weinig regen in Nederland. Door de regen van de afgelopen tijd neemt het watertekort langzaam af. Maar het is nog steeds droger dan normaal en de grondwaterstanden zijn lager dan gebruikelijk. De overheid neemt diverse maatregelen. Ook u kunt wat doen. En het is nog leuk ook.

Wist u bijvoorbeeld dat uw tuin extra mooi wordt door goed om te gaan met water? Als u het goed doet, krijgt de tuin een betere bodem en sterkere planten. En daardoor zal uw tuin minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen.

Bestrating

Zorg er allereerst voor dat regenwater goed de bodem van uw tuin in kan sijpelen. Over gesloten bestrating, zoals klinkers en tegels, stroomt het regenwater grotendeels weg en dringt het niet de bodem in. Het komt dan in het riool terecht. En dat is zonde, want zo blijft het grondwater minder goed op peil. En juist in droge tijden is dat grondwater belangrijk voor planten. Kies daarom voor halfopen of open verharding zoals grind, houtsnippers of een onverhard pad, dat laat meer water door.

Grondsoort

De hoeveelheid water die in de bodem wordt vastgehouden, is ook afhankelijk van de grondsoort. Zandgrond houdt minder water vast dan kleigrond. Maar kleigrond heeft weer een hele vaste structuur, zodat de wortels van planten meer moeite moeten doen om het water eruit te halen. Daarom is het goed om compost (humus) door de bodem van uw tuin te spitten. Humusrijke zandbodem houdt meer water vast. En humusrijke kleigrond zorgt voor een lossere bodem, zodat planten het water beter kunnen opzuigen.

Slim water geven

Natuurlijk kunt u in tijden van droogte minder water geven. Maar u wilt niet dat uw planten slap gaan hangen. Gelukkig kunt u slim water geven: geef uw planten niet elke dag een beetje water, maar één keer per week een flinke hoeveelheid. De planten wortelen dan dieper, op zoek naar water. En dat betekent dat u ze in droge tijden langer bij het grondwater kunnen. U hoeft de planten dan niet zo snel water te geven.

Verder is het slim om uw planten s'ochtends vroeg water te geven of aan het eind van de middag als de zon onder gaat. Dat heeft een paar voordelen. Om te beginnen verdampt het water niet gelijk in de zon. Waterdruppels op de bladeren zijn in de zon bovendien goede vergrootglazen, waardoor de bladeren in de zon kunnen verbranden. En tot slot `schrikken' uw planten niet zo van het temperatuurverschil tussen het koude water en de warme zon. De schrik remt de groei en maakt planten kwetsbaar voor ziektes.

Planten op de juiste plek

Ook met de inrichting van uw tuin kunt u water besparen. Planten met grote bladeren, verdampen veel water. Zet die dus op een schaduwrijke plek. Planten met klein, dik, leerachtig blad groeien prima op een zonnige plek.

Dit is een deel van het derde artikel in een serie van drie artikelen over droogte. De serie is geschreven namens de Hoogheemraadschappen De Stichtse Rijnlanden en Amstel, Gooi en Vecht (Waternet), de provincies Utrecht en Noord-Holland, Rijkswaterstaat Utrecht en gemeenten in het gebied van de twee Hoogheemraadschappen met ondersteuning van Nederland Leeft met Water. Op de website van de Unie van Waterschappen staat ook veel informatie over droogte (www.uvw.nl onder "veel gestelde vragen"). Voor vragen kunt u contact opnemen met Waternet, tel. 0900-9394 of communicatie@waternet.nl.