Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 30 mei 2007 1 Ons kenmerk Uw kenmerk DGTL-2007/8109 - Onderwerp
Jaarverslag Commissie Stedelijke Distributie

Geachte voorzitter,

Bijgaand bied ik u het jaarverslag aan van de Commissie Stedelijke Distributie. Deze Commissie is nog tot 1 mei 2008 in functie. Zoals in het verslag wordt beschreven, valt de voortgang in 2006 nog tegen. Mijn voorgangster heeft in december tijdens het Nationaal Mobiliteitsberaad de decentrale overheden opgeroepen de knelpunten in de bevoorrading in 2007 af te ronden. De Commissie heeft ook het bedrijfsleven aangespoord de knelpunten effectiever te agenderen bij de gemeenten. Ook zijn er hoopvolle ontwikkelingen en is vooral door de fijnstof problematiek het goederenvervoer in een aantal steden hoog op de agenda gekomen. Daarbij is het uiteraard de bedoeling dat niet alleen beperkingen worden ingesteld voor de bevoorrading maar dat samengewerkt wordt voor een efficiëntere bevoorrading. Dat is goed voor het milieu in de steden maar ook voor het betrokken bedrijfsleven.

De Commissie heeft in 2006 een belangrijke rol gespeeld in het tot stand komen van het Convenant Schone Vrachtauto's en Milieuzones. Doel van dit convenant is een efficiënte en effectieve aanpak van het fijnstof probleem en het voorkomen van een wildgroei van maatregelen en eisen in de verschillende steden. Het convenant is ondertekend door de Ministers van VROM en V&W en door TLN, EVO, KNV, Stadsregio Rotterdam en nog tien grote gemeenten. Nog enkele andere gemeenten staan op het punt zich hierbij aan te sluiten.

De Commissie zal in 2007 de in de Nota Mobiliteit afgesproken publiek-private samenwerking verder stimuleren en betrokken blijven bij de ontwikkelingen rond het bovengenoemde convenant.
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

DGTL-2007/8109

De Commissie heeft het voornemen uitgesproken in 2007 aan mij te rapporteren over de voortgang van de uitwerking van deze "essentiële" onderdelen over Stedelijke Distributie in de Nota Mobiliteit.
Uiteraard zal ik dit rapport en mijn reactie daarop aan u doen toekomen.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---