Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 30 mei 2007

Kantoorbeleid 2007 - 2016 vastgesteld

In Alkmaar worden drie gebieden voor geclusterde kantoorlocatie bestemd: Station Centraal, Station Noord en bij het DSB-stadion. Dit is vastgelegd in de kantorennota die door het college is vastgesteld op 29 mei.

Nadat in 2003 de contouren voor het kantorenbeleid waren getrokken, is recent provinciale goedkeuring verkregen. Dit maakt de weg vrij voor het nu vastgestelde kantoorbeleid, wat is gebaseerd op een hernieuwde kantorenscan.

Doelstelling van het economisch beleid in Alkmaar is het realiseren van een groeiend aantal banen ten einde voor de stad een evenwichtige woon-werkbalans te krijgen. In Alkmaar is de dienstensector sterk vertegenwoordigd, daar liggen voor de gemeente de grote kansen. Alkmaar kan de nu al sterke regiofunctie verder uit te bouwen door te zorgen voor voldoende aantrekkelijke vestigingslocaties. Er hangt op dit moment al een vraag van 60.000 m2 boven de markt. Met het Rijk is in het kader van het Grotestedenbeleid afgesproken om 50.000 m2 te realiseren in de periode 2004-2009. Dit kan op de nu voorgestelde locaties. Daarvoor zullen nu ruimtelijke visies worden ontwikkeld om aan te geven op welke wijze dit ingevuld kan worden.

Een belangrijke wijzigingen ten opzichte van het plan van 2003 is het laten vervallen van de eis ten aanzien van de bezettingsgraad, omdat dit geen goed instrument blijkt om leegstand te voorkomen en het ook juridisch niet haalbaar bleek. Als alternatief hiervoor zal de gemeente jaarlijks monitoren hoe de bezettingsgraad van kantoorruimte is. Een andere wijziging is het niet opnemen van de beoogde kantoorlocatie Bergermeerpolder. Deze locatie komt aan de orde bij de behandeling van de Kadernota Verkeer en Vervoer in 2008, met het besluit over het verleggen van de Bergerweg.

De gemeente Alkmaar wil via dit beleid de markt impulsen geven om kantoorontwikkeling op daarvoor aangewezen locaties met daarbij passende vestigingsmilieus te realiseren.

Noot aan de redactie: