Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 29 mei 2007  |


1. Opdrachtverlenging
GS hebben opdracht gegeven voor de verlenging van de inhuur van twee personeelskrachten voor de directie ROH van de provincie tot resp 1 september 2007 en1 januari 2008.

2. PPC-adviezen ruimtelijke kwaliteit
De Provinciale Planologische Commissie heeft adviezen uitgebracht onder de titels "Actieprogramma Ruimte en Cultuur", "Klimaatverandering"en "Verrommeling". Gedeputeerde Staten zullen deze adviezen gebruiken bij het uitwerken van het bestuursakkoord "Vertrouwen in Brabant". Het advies van de PPC en de Provinciale Commissie Ecologie om een klimaatconferentie te organiseren, neemt het college niet over.

3. Glastuinbouwdoorgroeigebied Laarbeek
Voor de ontwikkeling van een glastuinbouwdoorgroeigebied bij Beek en Donk in de gemeente Laarbeek willen Gedeputeerde Staten afwijken van het Streekplan. Gedeputeerde Staten vragen de Provinciale Planologische Commissie hierover.

4. Mandaatregeling Landelijk Gebied
De provincie heeft met de dienst Landelijk Gebied (DLG) een prestatieovereenkomst afgesloten dat jaarlijks wordt bijgewerkt. Voor 2007 zijn nieuwe afspraken gemaakt die te maken hebben met o.a. de aansturing van het kadaster en volmachten voor onderlinge geldstromen. De provincie zal de nieuwe mandaatregeling publiceren.

5. Cofinanciering luchtkwaliteit
Gemeenten kunnen weer subsidie aanvragen voor de cofinanciering van verbeteringsprojecten voor de luchtkwaliteit, omdat GS besloten hebben de subsidieregeling daarvoor te verlengen.

6. Integraal milieubeleid
In 2006 zijn vijf koplopervraagstukken van het Integrale Strategie Milieu behandeld volgens een nieuwe werkmethode die zoekt naar win-win situatie's voor alle betrokken partijen. De resultaten van het zoeken naar kansrijke oplossingen binnen de thema's grondstoffenbeleid, Eco-efficiency, 'Juist bedrijf op de juiste plaats', Biodiversiteit en Duurzaam bouwen stuurt het College naar de commissie Ruimte en Milieu.


7. Veldwerk Bamisveld
In het kader van het landelijke project Referenties Biologische Bodemkwaliteit laat de Provincie een onderzoek uitvoeren in het natuurontwikkelingsgebied Bamisveld in Boxtel. Het Bamisveld is een gebied waarbij grasland is omgezet in natuur. Doordat die overgang in fases is uitgevoerd, biedt het Bamisveld een unieke gelegenheid om een eventuele verschuiving in de biodiversiteit van de bodem in de loop van de tijd waar te nemen.

8. SP-vragen aanbesteding OV
De SP-fractie van Provinciale Staten wil van het college weten wat het vindt van het standpunt van het Europese Parlement dat het busvervoer niet openbaar aanbesteed hoeft te worden. Gedeputeerde Staten hebben geantwoord, dat uitvoering is gegeven aan de Wet Personenvervoer 2000 en dat deze nog steeds van kracht is. De discussie in de Tweede Kamer wordt met aandacht gevolgd. Wel acht het College een blijvende reflectie op de Wet Personenvervoer 2000 en de opgedane ervaringen bijzonder zinvol.

9. Steunpunt Werkgelegenheid
Het Provinciaal Steunpunt Werkgelegenheid (PSW) krijgt van de provincie
E334.319,- subsidie voor de uitvoering van het programma van 2007. De PSW zet zich in voor een verhoging van de arbeidsmarktparticipatie en kwalificatiegraad van de Brabantse beroepsbevolking.

10. Subsidie voor Toerisme
Het Brabants Bureau voor Toerisme krijgt dit jaar E 502.878,- subsidie van de Provincie Noord-Brabant voor het uitvoeren van het Producten en Dienstenprogramma 2007. Dit programma is in overleg met het provinciebestuur tot stand gekomen. De promotiecampagne Bijzonder Brabant en de Bijzonder Brabant Pas maken er deel van uit.

11. Overleg met SER-Brabant
Gedeputeerde Staten gaan met de Sociaal Economische Raad Noord-Brabant van gedachten wisselen over het nieuwe Bestuursakkoord 'Vertrouwen in Brabant 2007-2011', en de adviezen die het College vraagt voor 2007 en 2008.

12. Overdiepse Polder
Een team van experts heeft opdracht gekregen om advies uit te brengen over de manier waarop de toekomstige waarde van de landbouwgrond in de Overdiepse Polder kan worden vastgesteld. In de polder moeten 16 boerderijen verdwijnen omdat het gebied ten tijde van extreem hoog water onder water komt te staan. Dat heeft gevolgen voor de waarde van de grond. Na de herinrichting van de polder blijven tussen de 6 en 9 bedrijven over, waarvan de bedrijfsgebouwen op een terp worden gevestigd.


13. Cijfers jeugdzorg
Uit cijfers van het eerste kwartaal van 2007 blijkt dat het aantal indicaties voor jeugdzorg stijgt. Omdat de extra rijksmiddelen sinds 1 januari zijn gehalveerd, neemt het aantal clienten dat na indicatie meer dan 9 weken moet wachten op hulp, ook toe. GS doen om die reden een beroep op extra bijdragen van het rijk.

14. Jeugd en gezin
GS willen graag een 'experimenteergebied' zijn voor de ontwikkeling van Centra voor Jeugd en Gezin.
Dit staat in een brief aan de minister voor Jeugd en Gezin.

15. Bibliotheken
Het ministerie van OC&W stelt E 2 miljoen beschikbaar voor het verder stimuleren van bibliotheekvernieuwing in Noord-Brabant. Het gaat om het zogenaamde 'marsrouteplan 2005-2007. GS informeren de commissie zorg, welzijn en cultuur hierover.

16. Buitenlandse reizen
GS hebben ingestemd met de ambtelijke deelname aan een conferentie over Euregio op 12 juni in Keulen. Ook zal een ambtenaar deelnemen aan het jaarlijkse Intelligent Transport System congres dat plaats vindt van 18 t/m 21 juni in het Deense Aalborg.

17. Beneluxtrein
GS hoopt dat de Beneluxtrein in 2008 blijft rijden, omdat de HSL-shuttle vanuit Breda waarschijnlijk pas vanaf oktober 2008 rijdt. De gemeente Roosendaal en Bergen op Zoom, de provincies Noord-Brabant en Zeeland en het Belgisch Nederlands grensoverleg hebben onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het behoud van een sneltrein Antwerpen - Essen - Roosendaal. NS en NMBS (Belgische spoorwegen) onderzoeken momenteel of deze verbinding rendabel is. Ook wordt gekeken naar de verbinding Antwerpen - Brecht - Breda. GS wachten de resultaten van deze businesscases af. Dit schrijven GS in antwoord op vragen van de PvdA-statenfractie over een eventueel verdwijnen van de Beneluxtrein.

18. Havenschap Moerdijk
GS hebben kennis genomen van de jaarstukken 2006 en de concept-begroting 2008 van het Havenschap Moerdijk. Hierin staat dat voor 2008 na bestemming circa E 2,3 miljoen wordt geraamd. Dit is E 2 miljoen meer dan vorig jaar. Het weerstandvermogen groeit volgens de begroting 2008 naar
E 42,9 miljoen. De stukken worden ter bespreking toegestuurd naar de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

19. Kandidaatstelling ITS congres 2011
GS gaan door met de voorbereidingen om dit voorjaar Noord-Brabant te kandideren als organisator van het Intelligent Transport Systems & Services Europe Congres 2011. Hiermee kan de provincie zich profileren als innovatieve en vooruitstrevende provincie op het gebied van transport en verkeersmanagement.

20. Uitvoering subsidieprogramma
Uitvoering subsidieprogramma
Noord-Brabant, in de vorm van Stimulus, zal de dagelijkse uitvoering van het Europese subsidieprogramma (EFRO, operationeel programma 2007-2013) voor haar rekening nemen. Er komen twee kleine provinciale steunpunten in Limburg en Zeeland. GS hebben ingestemd met een voorstel over de wijze waarop dit gebeurt.

21. Goedkeuring onthouden
GS hebben goedkeuring onthouden aan het bestemmingsplan 'Villapark/Loonsebaan' van de gemeente Vught. GS hebben ernstige twijfels over de gevolgen voor de ruimtelijke kwaliteit in het gebied.

22. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan reparatieherziening 't Zand 1-3, Sleeuwijk, gemeente Werkendam wordt goedgekeurd, een verklaring van geen bezwaar voor de herbouw van een woning aan de Bremsteeg in Oirschot wordt verleend, de wijzing van het bestemmingsplan Loeswijk, gemeente Geldrop-Mierlo wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan centrum van de gemeente St-Oedenrode wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan kern Noordschans van de gemeente Moerdijk wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Oostrand-Zevenbergen van de gemeente Moerdijk wordt goedgekeurd. Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan:
de gemeente Gemert-Bakel voor recreatieve dagvoorzieningen aan de Koksedijk 1;de gemeente Breda voor een woonzorgcentum aan de Bijster 13;de gemeente Dongen voor 3 ruimte voor ruimte woningen aan de Oude Baan;de gemeente Roosendaal voor het verbouwen van een kantoorpand tot tot winkelruimte en 12 appartementen;de gemeente Deurne voor het uitbreiden van recreatiepark de Bikkels met 42 chaletwoningen;de gemeente Deurne voor het uitbreiden van recreatiepark de Bikkels met groepswoningen;de gemeente Sint Michielsgestel voor het uitbreiden van een kwekerij met teeltondersteunende kas en watersilo's aan het Breda pad te Gemonde; de gemeente Gilze c.a. voor woningbouw aan Wildschut en de Strijp;de gemeente Heeze-Leende voor een ruimte-voor-ruimte woning aan de Renhoek 9.


---- --