Partij voor de Dieren


30-05-2007

Koningin serveert geen foie gras meer aan gasten. Minister na Kamervragen PvdD: serveren foie gras door koningin vorige maand eenmalig.

Den Haag, 30 mei 2007 - Minister Verburg heeft, mede namens de premier, de Partij voor de Dieren in een brief laten weten dat de Koningin in de toekomst bij officiele gelegenheden geen foie gras meer zal serveren aan haar gasten. De PvdD had Kamervragen gesteld nadat de Volkskrant op 20 april jl. maand berichtte dat de koningin foie gras serveerde tijdens een diner voor wetenschappers. Het is in Nederland niet toegestaan om foie gras te produceren. De
rijksvoorlichtingsdienst spreekt over een eenmalige uitzondering. De Partij voor de Dieren vindt het van belang dat een product dat in Nederland om redenen van dierenleed niet geproduceerd wordt ook niet geserveerd zou moeten worden en zeker niet bij officiële of door de overheid georganiseerde gelegenheden. De partij is blij met het antwoord van de minister Verburg en premier Balkenende dat het serveren van foie gras aan het hof als een eenmalige faux pas te beschouwen.

Foie gras, oftewel de vervette lever is afkomstig van een gedwangvoederde, ziekgemaakte eend of gans. Dwangvoederen gaat gepaard met veel dierenleed. Via een lange buis in de keel wordt driemaal daags een vette maïspap in de voormaag gepompt. In drie weken tijd ontstaat een zieke lever die is opgezwollen tot tienmaal haar gezonde omvang. Jaarlijks ondergaan 20 miljoen eenden en 5 miljoen ganzen deze marteling met angst, pijn en ernstige ademhalingsproblemen. Veel eenden en ganzen raken gewond aan hals en strot en lopen infecties en botbreuken op. Meer dan eens raakt de slokdarm van het dier geperforeerd door de stalen buis. Bij de slacht blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken, ernstige verwondingen of infecties heeft.

Er zijn vorig jaar, naar aanleiding van de motie-Koopmans en De Krom (100% duurzaam inkopen in 2010) criteria voor duurzame catering opgesteld die mede gericht zijn op het gebruik van diervriendelijk geproduceerde ingrediënten. Zo wordt er onder meer gestreefd naar minimaal 40% biologische catering in 2010 bij de hele rijks¬overheid en is een wens opgenomen rond scharreldieren. De producten moeten herken¬baar en meetbaar zijn via bijvoorbeeld een keurmerk.