Dienstenbond CNV

Nieuws

30 mei 2007

Loonbod werkgevers doe-het-zelfbranche blijft ondermaats

Vrijdag 25 mei zijn de onderhandelingen voor een nieuwe CAO in de doe-het-zelfbranche hervat. Ook nu bleek dat vooral het loonbod van de werkgevers een groot struikelblok blijft. CNV Dienstenbond is van mening dat werknemers gezien de omzetontwikkeling in de branche een aanzienlijke loonsverhoging verdienen. CNV Dienstenbond is daarom geëindigd met het volgende bod bij een oorspronkelijke looptijd van 15 maanden: 2,5% met terugwerkende kracht per 1 maart 2007 en 1% per 1 maart 2008. Verder bleek wel dat werkgevers bereidwilliger zijn om ook op andere gebieden goede afspraken te maken.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek geven een gunstige ontwikkeling aan van de omzet binnen de doe-het-zelfbranche. In 2006 steeg de omzet met 6,7% ten opzichte van 2005. Daarnaast laat ook het eerste kwartaal van 2007 een flinke omzetstijging zien. Deze is namelijk met 4,8% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006. CNV Dienstenbond kan niet anders concluderen dan dat het goed gaat met de branche. Werkgevers blijven benadrukken dat dit beeld wat hen betreft anders is.

Toeslagen van tafel
Gelukkig verliep het gesprek met de werkgevers niet op alle punten even stroef. Zo werd het voorstel om de toeslagen af te schaffen van tafel gehaald. Verder zijn werkgevers nog steeds bereid om afspraken te maken rondom ziekte en arbeidsongeschiktheid. Het afschaffen van wachtdagen, het verhogen van de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar en een ontslagverbod voor mensen die voor minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn blijven nog steeds onderwerp van gesprek. Afspraken zijn volgens de werkgevers alleen te maken als er ook gesproken kan worden over verplichtingen van werknemers rondom reïntegratie. Over dit onderwerp zal in de tweede helft van juni verder gesproken worden.

Voor de volledige info die naar de leden verstuurd is kijk bij Nieuws onder Handel