Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 31 mei: persberichten

31-5-2007

College biedt Kadernota 2007 aan raad aan

Naast bezuinigingen ook ruimte voor nieuw beleid

De gemeente Delfzijl gaat ook de komende jaren verder met bezuinigen: zo'n half miljoen euro per jaar. Toch is er ook ruimte voor nieuw beleid, ruim 2,5 miljoen tot en met 2011. Dat staat in de Kadernota 2007 die het college heeft aangeboden aan de gemeenteraad van Delfzijl.

De financiële positie van de gemeente Delfzijl is licht verbeterd, maar blijft zorgelijk. De uitkering vanuit het Gemeentefonds wordt - op basis van de huidige verwachtingen - voor Delfzijl in de komende jaren eerder krapper dan ruimer. De terugloop van het aantal inwoners speelt hierbij een negatieve rol. `Dat betekent dus ook in de toekomst, dat er zeer kritisch naar alle uitgaven moet worden gekeken, zeker indien daar ook nog ruimte moet zijn voor nieuw beleid. Steeds staat het college daarbij voor ogen, dat daarbij de burger zoveel mogelijk dient te worden ontzien. Dus zullen we ons vooral moeten richten op kostenbesparingen en efficiencyverbetering', aldus wethouder Economische Zaken Joop Boertjens.

Het college van B en W geeft met deze nota de kaders aan voor bezuinigingen en nieuw beleid. De raad neemt het uiteindelijke besluit over de door te voeren maatregelen en plannen. In de kadernota van het college is dit jaar een relatie gelegd tussen het collegeprogramma en de financiële uitgangspunten.

De behandeling van de kadernota is richtinggevend. De uitgangspunten worden meegenomen bij het samenstellen van de begroting en meerjarenraming. In een extra raadsbijeenkomst van 7 juni 2007 wordt de Kadernota 2007 besproken en in de raadsvergadering van 21 juni 2007 wordt de Kadernota behandeld.

Voor het vaststellen van de begroting 2008 en de meerjarenraming tot en met 2011 wordt een dekkingsplan ontwikkeld om een sluitende begroting te kunnen aanbieden.

Algemene reserve Delfzijl op niveau

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de `nota reserves en voorziening 2007' vast te stellen en de gelden van EUR 286.204 die uit de jaarlijkse beoordeling van de reserves en voorzieningen van de gemeente Delfzijl beschikbaar komen, toe te voegen aan de algemene reserve.

Met de toevoeging van EUR 286.204 is voor dit jaar het doel bereikt om een reserve te hebben van minimaal 5% van het totale begrotingsbudget. De algemene reserve bedraagt dan EUR 3.789.937. De `nota reserves en voorzieningen 2007' bestaat uit een beoordeling van alle reserves en voorzieningen en een samenvatting van de voorstellen van de mutaties in reserves en voorzieningen.

Bedrijven intensiever gecontroleerd op naleven regels bedrijfsafvalstoffen

De gemeente Delfzijl gaat intensief controleren of bedrijven de regels van het inzamelen en afgeven van bedrijfsafvalstoffen naleven. Doel is om na te gaan in hoeverre gevaarlijke afvalstoffen worden vermengd met regulier bedrijfsafval. Ook wordt gecontroleerd op afvalstoffen waarvoor een stortverbod geldt (autobanden, witgoed, papier, houtafval, etc.).

De controles worden uitgevoerd in samenwerking met het Regionaal Milieuteam van de Regiopolitie Groningen en worden vanaf 2007 jaarlijks uitgevoerd. Bij bedrijven waar de afgifte van (gevaarlijke) afvalstoffen niet in orde blijkt te zijn kan een procesverbaal worden opgemaakt.