Time : 14:03:42
Date : 30 May 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Illegale handel in beschermde planten en dieren in België in kaart gebracht

Ivoor meest in beslag genomen goed van afgelopen twintig jaar

De afgelopen 20 jaar zijn in België zo'n 50 000 beschermde dieren, planten en afgeleide producten in beslag genomen. Olifantenivoor is het meest in beslag genomen goed. Dit is de belangrijkste conclusie van een studie van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

De handel in beschermde dier- en plantensoorten wordt geregeld door CITES, de 'Convention on International Trade in endangered Species of Wild Fauna and Flora'. Dit is een overeenkomst tussen 171 landen, die de dreigende uitsterving van bepaalde soorten moet verhinderen. In ons land wordt deze reglementering opgevolgd door de afdeling CITES van de FOD Volksgezondheid.

De afdeling klopte aan bij TRAFFIC*, het internationale netwerk van WWF en UICN dat de handel in wilde dieren en planten opvolgt, voor een studie over de inbeslagname van illegaal verhandelde beschermde dieren, planten en producten in ons land. De studie analyseerde de 1 500 inbeslagnames van 'bedreigd materiaal', zoals ivoren voorwerpen, levende schildpadden en kaviaar, die sinds 1984 in ons land zijn uitgevoerd. Ze bevat een overzicht van de meest in beslag genomen beschermde soorten, de handelsroutes, de transportmiddelen, de soorten inbreuken en de smokkelmethodes. Ten slotte is een veldonderzoek naar de ivoormarkt in drie grote Belgische steden uitgevoerd.

Uit de studie blijkt dat olifantenivoor in ons land verreweg het vaakst wordt onderschept. Vier jaar lang, van 1989 tot 1992, was België de draaischijf van de illegale handel in onbewerkt ivoor tussen de Afrikaanse landen (producenten) en de Aziatische landen (consumenten). Het bijkomende onderzoek in drie grote steden van het land - Brussel, Antwerpen en Gent - toont aan dat er op de Belgische markt honderden voorwerpen in ivoor te koop zijn aangeboden. Na ivoor zijn reptielen (levende en opgezette reptielen, reptielenvellen, lederwaren) de meest frequent in beslag genomen beschermde specimens in België.

Andere conclusies luiden dat de luchthaven Brussel-Nationaal de "bevoorrechte" plaats voor inbeslagnames, vaak voor import of doorvoer, is en dat de onderschepte goederen hoofdzakelijk (ongeveer 25 %) uit de Democratische Republiek Congo komen.

Deze volledige en overzichtelijke studie van TRAFFIC zal een essentieel referentiepunt voor toekomstige acties van de FOD Volksgezondheid worden. Wie de studie wil nalezen, kan terecht op de website van de FOD: www.health.fgov.be. Het volledige rapport is enkel in het Frans opgemaakt, de samenvatting bestaat ook in het Nederlands.

Van 3 tot 15 juni vindt in Den Haag de volgende Conferentie van de Partijen van CITES plaats. De versterking van de toepassing van CITES zal één van de voornaamste agendapunten zijn. Er zal onder andere een actieplan van de Europese Commissie worden voorgesteld, dat door de lidstaten in concrete initiatieven moet worden omgezet.

Contactpersoon :
Anne Vanden Bloock
Dienst Dierenwelzijn en CITES, FOD Volksgezondheid tel 02/524.74.06


* TRAFFIC is een gezamenlijk programma van het WWF en de UICN - de Wereldunie voor Natuurbehoud - dat al meer dan 30 jaar toeziet op de handel in wilde planten en dieren en ervoor zorgt dat deze handel geen bedreiging vormt voor het behoud van de natuur. TRAFFIC werkt in nauwe samenwerking met de afdeling CITES van de federale overheidsdienst Volksgezondheid.

URL: http://www.health.fgov.be