Politie Groningen

Politie tevreden over uitkomsten gemeentemonitor

Groningen, 30-05-2007 o Districtschef Ronald Zwarter van Regiopolitie Groningen, verantwoordelijk voor Groningen en Haren, is zeer tevreden met de algemene uitkomsten van de Leefbaarheids- en Veiligheidsmonitor van de gemeente Groningen. De laatste zes jaar zijn de gevoelens van onveiligheid in de woonomgeving sterk afgenomen. Dat geeft aan dat de gerichte aanpak van criminaliteit in de wijken werkt.

Met name de aanpak van veelplegers en het in 2000 ingevoerde buurtgebonden politiewerk lijken goede keuzen te zijn geweest. De aanpak van veelplegers heeft geleid tot een forse afname van criminaliteit en door de inzet van buurt- en jeugdagenten heeft de politie een veel nauwer contact met de bevolking gekregen en daarmee ook meer zicht op ontwikkelingen waar tijdig op ingespeeld kan worden. Districtschef Zwarter is er ook van overtuigd dat de samenwerking met diverse organisaties, zoals de gemeente en het openbaar bestuur, intensiever wordt en steeds meer vruchten begint af te werpen.

Doelgroepen

De algemene teneur van de monitor geeft de politie een duw in de rug om door te gaan op de ingeslagen weg. Daarbij wordt in de toekomst nog meer gekeken naar doelgroepen. Naast de buurt- en jeugdagenten werken in het district Groningen/Haren inmiddels contactfunctionarissen voor de horeca, voetbal, prostitutie, minderheden en studenten. Door banden met deze groepen zo kort mogelijk te houden, weet de politie wat er speelt, wat de wensen zijn en kan zij daar rekening mee houden.

Aanpak overlast

De monitor laat ook zien dat de landelijk en lokaal ingeslagen weg, om meer aandacht te besteden aan overlast, past bij de vraag uit de wijken. Zo heeft het district een drugsteam dat zich op de drugsproblematiek in de wijken richt en een speciaal overlastteam dat zich richt op hinderlijke overtredingen, zoals bedelen,wildplassen en dealen. Verder heeft het district recent een nieuwe werkwijze geĂŻntroduceerd voor het behandelen van geluidsoverlastmeldingen. Deze meldingen hebben daarin een hogere prioriteit gekregen en afspraken die met de veroorzakers worden gemaakt, zoals waarschuwingen, worden vastgelegd en ook consequent door de politie nageleefd. Er wordt sneller dan voorheen geverbaliseerd en apparatuur in beslag genomen. Deze nieuwe werkwijze wordt dit jaar overal in de gemeente gehanteerd.

Aanpak blijft belangrijk

Hoewel men aangeeft minder dreiging, vermogendelicten te ervaren en het aantal slachtoffers afneemt, blijft de aanpak van vernieling, fietsendiefstal, auto- en woninginbraken en geweld absoluut noodzakelijk. De hernieuwde gerichte aanpak van fietsendiefstal in de stad en het extra horecatoezicht op uitgaansavonden kan hieraan bijdragen.

Extra aandacht voor wijken

Uit de monitor komt verder naar voren dat een aantal wijken extra aandacht vraagt omdat deze wat achterblijven in de trend. De politie is blij met de landelijke aanpak van deze wijken en sluit daar ook graag bij aan. Recent is tussen gemeente Groningen, openbaar ministerie Groningen en Regiopolitie Groningen afgesproken dat de betrokken organisaties extra energie in de themas huiselijk geweld, jeugd en veelplegers gaan steken. Hiervoor wordt in nauwe samenwerking een Plan van Aanpak gemaakt en uitgevoerd.

Waakzaam en dienstbaar

De uitkomsten van de monitor gaan mede een krachtige impuls geven aan het jaarplan 2008 van de politie Groningen/Haren en geven daarnaast richting aan de dagelijkse werkzaamheden van alle medewerkers. Samen met een groot deel van de stadjers kunnen we tevreden terugkijken op de bereikte resultaten en blijven we in de toekomst waakzaam en dienstbaar.