Gemeente Zandvoort


RCC voerde regie voorlichting e-coli

(30 mei 2007)

Verschillende inwoners hebben zich bij de gemeente gemeld om te klagen over de in hun beleving gebrekkige voorlichting over de e-colibesmetting van het drinkwater. Centraal staan daarbij de vragen: wie is verantwoordelijk voor het bekendmaken van het waterkookadvies en had niet veel eerder dit waterkookadvies bekendgemaakt moeten worden?

RCC
Echter, niet de gemeente Zandvoort maar het Regionaal Coördinatie Centrum Kennemerland voerde de regie over de publieksvoorlichting over de e-colidrinkwaterbesmetting. Daarmee is niet burgemeester M.R. van der Heijden maar zijn Haarlemse collega B. Schneiders de eind-verantwoordelijke. SP Zandvoort stelde vragen aan de Zandvoortse burgemeester. Het was een onderdeel van een pittig politiek debat over de besmettingsbestrijding en de daarmee samenhangende publieksvoorlichting.

Steun voor aanpak
Dit debat is direct na de 'besmettingscrisis', in week 21, gevoerd. Politiek-eindverantwoordelijke B. Schneiders is er goed uitgekomen. 'Steun voor optreden Schneider' kopte het Haarlems Dagblad van 25 mei jl. met als bovenschrift; 'Keuzes in watercrisis prima.' Burgemeester M.R. van der Heijden beantwoordde geheel in deze lijn de vragen die SP Zandvoort heeft gesteld.

Hieronder volgt de brief.

Geachte heer Paap (SP, Zandvoort, noot red.),

Uw brief aan het college van 16 mei jl. gaat specifiek over de vraag wie de regie heeft gevoerd over de publieksvoorlichting e-colibesmetting.

Een besmetting die in week 20 plaatsvond, in een uitgestrekt drinkwaterleidingverspreidingsgebied en waarvan de oorzaak in het drinkwaterdistributiesysteem van PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland bleek te liggen, specifiek een 'tussenstation' in Hoofddorp.

Gegeven het bovenregionale karakter is de aanpak regionaal opgepakt. Zoals u weet heeft gemeente Zandvoort zich gecommitteerd aan deze regionale rampenbestrijdingssystematiek. De regie over de publieksvoorlichting is gevoerd door het Regionaal Coördinatie Centrum Kennemerland (RCC). Vanaf 15 mei tot en met 21 mei heeft dit centrum de coördinatie rondom de e-colibesmetting verzorgd.

De gemeente Zandvoort is één van de schakels geweest, waarover de vanuit dit centrum uitgezette communicatietrajecten, hebben gelopen. Andere schakels: de kranten, de televisiekanalen, de zorginstellingen, de bedrijven etc. etc. De publieksvoorlichting, met name gericht op de zogeheten kwetsbare groepen, is bijzonder snel op gang gekomen. Zo zijn verschillende zorgcentra dinsdag 15 mei jl. ingelicht en geïnstrueerd. Het 'waterkookadvies' stond daarbij centraal, ter voorkoming van besmetting.

Uw opmerking is specifiek gericht op het inzetten van een rondrijdende wagen met omroepsysteem. Het RCC heeft hiertoe niet besloten. Uw opmerking: 'of het niet verstandig is om ook via de geluidswagen de bevolking te waarschuwen' is in feite een opmerking aan het adres van het RCC. Hoewel iedereen op het raadhuis klaarstond - is de instructie uitgebleven.

Doordat de communicatie-adviseur van de gemeente Zandvoort eerdere signalen had binnengekregen over 'te trage' publieksvoorlichting, was hij in staat deze direct door te spelen aan het RCC, met het verzoek hieraan aandacht te besteden. In een persconferentie heeft één van de regievoerders afdoende uw vraag kunnen beantwoorden.

Ik citeer het persbericht van 17 mei jl. op dit punt: 'Tijdens de persconferentie heeft coördinerend burgemeester B. Schneiders van gemeente Haarlem zijn tevredenheid uitgesproken over de gekozen voorlichtingsstrategie. (...) Het gebruikmaken van geluidswagens en sirenes is overwogen, maar volgens burgemeester Schneiders was dan de kans op paniekreacties groot geweest. Burgemeester Schneiders: "Het middel van de alarmering mag niet erger dan de kwaal zijn". Het kookadvies is een preventieve maatregel.’

Ik ga er vanuit dat hiermee afdoende antwoord is gegeven op de door u gestelde vragen. Heeft u behoefte aan nadere detaillering? Richt dan direct tot de regievoerder coördinerend burgemeester B. Schneiders.

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Zandvoort,

de secretaris, de burgemeester,