Time : 14:21:04
Date : 30 May 2007
Sender Name: BIO

FPI, FEC en BIO ondertekenen een overeenkomst ter ondersteuning van de prive-bedrijven in de Democratische Republiek Congo

De ondernemingsgeest stimuleren om werkgelegenheid en een duurzame economische groei te creëren

Kinshasa-Brussel, 30 mei 2007 - FPI (Fonds de Promotion de l'Industrie), FEC (Fédération des Entreprises du Congo) en BIO (Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden) hebben een strategisch samenwerkingsverband ondertekend. Daarmee willen ze het voor Congolese KMO's en KMI's makkelijker maken om hun ontwikkeling gefinancierd te krijgen. Het akkoord wil bijdragen tot de realisatie van essentiële doelstellingen die door de Congolese regering zijn vooropgesteld, in het bijzonder wat betreft het creëren van werkgelegenheid en de economische groei. FPI en BIO zullen cofinancieringen op poten zetten en samen de follow-up van de projecten verzekeren, terwijl FEC zich zal ontfermen over het sensibiliseren, identificeren en bijstaan van de bedrijven.

De ontwikkeling van de privé-sector is essentieel voor een stabiele en duurzame economische groei. De ontwikkeling van de Congolese KMO's/KMI's vereist een belangrijke financiële ondersteuning om aan de behoeftes op het gebied van exploitatie en investeringen te beantwoorden. Ook is er leidinggevend personeel vereist om de producten te promoten, en de competitiviteit en efficiëntie ervan te verhogen.

Een onmisbare complementariteit
FEC heeft leidinggevende hulpmiddelen voor de KMO's en KMI's ontwikkeld, namelijk technische bijstand en steun bij het zoeken naar financiering. In het kader van dit partnerschap zal ze de ondernemingen bewust moeten maken van de financieel ondersteunende mechanismen.
FPI heeft een goede kennis van de Congolese economische structuur en ruime ervaring in het financieren van nieuwe en bestaande industrieën.
De rol van BIO zal erin bestaan extra financiële hulpmiddelen te leveren, met het oog op de economische en sociale ontwikkeling en het milieu. "De Democratische Republiek Congo krijgt bijzondere aandacht van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en BIO is bijgevolg een natuurlijke partner binnen die samenwerking", onderstreept Hugo Bosmans, CEO van BIO.

De KMO's/KMI's, een essentiële schakel in een dynamische economie De keuze om KMO's/KMI's te ondersteunen, wordt gerechtvaardigd door de aard van deze bedrijven, die bijna geen traditionele commerciële banken aantrekken. Toch is dit soort bedrijf een sleutelelement voor de economische en sociale ontwikkeling van de DRC. FPI is met een marktaandeel van 10 % een noodzakelijk element voor de financiering van de KMO's. Omdat BIO de ontwikkeling van een sterke privé-sector wil bevorderen, als basis voor ontwikkeling en sociaal en duurzaam welzijn, speelt ze dus een complementaire rol tegenover plaatselijke financiële instellingen.

Over FPI
Fonds de Promotion de l'Industrie (FPI) is een staatsbedrijf dat in 1989 werd opgericht met als opdracht de promotie van de ontwikkeling van de nationale industrie. FPI ligt onder de technische verantwoordelijkheid van het Ministerie van Industrie en financiert voornamelijk projecten door middel van leningen, subsidies of participaties in kapitaal om bij te dragen aan de opwaardering van de lokale grondstoffen en de industriële integratie te vergemakkelijken.

Over FEC
Fédération des Entreprises du Congo (FEC) speelt zowel de rol van Kamer van Koophandel en Industrie als die van syndicaat van de Werkgevers in de Democratische Republiek Congo. Het is de meeste representatieve structuur van de Congolese privé-sector. FEC is een vzw die de begeleiding, de promotie en de verdediging van de belangen van haar leden op zich neemt.

Over BIO
BIO nv is een naamloze vennootschap van publiek recht met als aandeelhouders de Belgische Regering, via het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, en BMI (Belgische Maatschappij voor Internationale Investering). Ze heeft tot doel bij te dragen tot de duurzame ontwikkeling door aan de hand van deelnemingen in het kapitaal of leningen te investeren in de privé-sector, en in het bijzonder in KMO's en microfinancieringsinstellingen. BIO is lid van EDFI (European Development Finance Institutions).

Perscontacten:

FPI
Chérubin Okende Senga
Administrateur Directeur technique
16, Avenue Lukusa
Kinshasa/Gombe
République démocratique du Congo
Tel. +243 (0)81 690 53 62
Fax : +243 (0)81 038 34 07
E-mail: fpi@micronet.cd
Site Web: www.fpirdc.cd

FEC
Henri Yav Mulang
Administrateur délégué
10, Avenue des Aviateurs
Kinshasa/Gombe
Tel. : +243 (0)9999 079 53 ou +243 (0)81 248 88 90 E-mail: feccongo2@yahoo.fr ou feccongo@hotmail.com

BIO
Emmanuelle Liessens
Communications & Promotion Officer
Tel : +32 2 778 99 97
E-mail : Emmanuelle.liessens@b-i-o.be
Site Web : www.b-i-o.be

URL: http://www.b-i-o.be