Nieuw-Vlaamse Alliantie


Van administritis naar @ministratie in de gezondheidszorg (30/05/07)

De gezondheidszorg in België leidt aan administratitis in de hoogste graad. Dat is de diagnose van Vlaams minister van Administratieve Vereenvoudiging Geert Bourgeois en Louis Ide, ondervoorzitter van de N-VA en zelf arts. Samen stelden ze vandaag maatregelen voor die jaarlijks 140 miljoen euro, 128,5 ton papier, 476 bomen en heel wat fouten moeten besparen. Ze pleiten voor de afschaffing van het papieren doktersgetuigschrift en het dito voorschrift, de invoering van een gesloten elektronisch systeem, met een Elektronisch Medisch Dossier van elke patient(e) en een snoei in de attesten die dokters moeten invullen.

Volgens een onderzoek, geciteerd in Artsenkrant, spendeert een Vlaamse huisarts ongeveer 10 uur per week aan administratie. De administratiekosten van ziekenfondsen bedroegen vorig jaar 929 miljoen euro, ofwel 5 procent van het totale RIZIV-budget. Maar administratie kost niet alleen tijd en geld. Ook de kwaliteit en zorgvuldigheid van de gezondheidszorg lijdt eronder. Het systeem van de handgeschreven doktersvoorschriften, de aloude ziekenbriefjes, laat fouten toe. Ze moeten verschillende keren worden gelezen en/of verwerkt: bij de apotheker, door de tarificatiediensten van de apothekers, door de ziekenfondsen én door het RIZIV. Telkens met het risico op menselijke fouten. Ook gaan de ziekenbriefjes makkelijk verloren, bijvoorbeeld thuis of bij de verzending via de post. Daarmee verliest de patiënt tegelijk het enige bewijs voor terugbetaling van zijn medische kosten.

Daarom stellen Bourgeois en Ide de invoering van elektronische ziekenbriefjes voor. Met behulp van een vernieuwde versie van de SIS-kaart die eraan komt, kan de dokter zijn verrichte raadplegingen onmiddellijk elektronisch indienen bij het ziekenfonds. De patiënten krijgen het bedrag van de raadpleging, verminderd met het remgeld, enkele dagen later door hun ziekenfonds terugbetaald op hun rekening. Ook kan de arts de elektronische voorschriften invoeren in een elektronisch dossier per patiënt. Met de nieuwe SIS-kaart stapt de patiënt vervolgens naar de apotheker die kan inloggen op een gedeelte van het elektronische patiëntendossier. Daar vindt zij of hij de voorgeschreven medicatie terug.
De basis voor dit systeem is een Vlaamse Netwerk Elektronisch Dossier (VNED) met elektronische patiëntendossiers. De sleutel moet een vernieuwde versie van de SIS-kaart worden, bij voorkeur geïntegreerd op de elektronische identiteitskaart. Vanzelfsprekend mogen enkel artsen deze informatie kunnen lezen en bewerken. Apothekers zien enkel de elektronische geneesmiddelenvoorschriften.

De N-VAers willen ook de attestitis aanpakken. Artsen moeten vandaag voor alle courante geneesmiddelen verplichte attesten invullen. De bedoeling van de federale overheid is het voorschrijfgedrag in kaart te brengen en overconsumptie af te remmen. Het doel is nobel, maar dit is schieten met een tweeloop op een mug, vinden Bourgeois en Ide. Dit kan beter en eenvoudiger met zogenaamde peer control: een controle onder gelijken. Door het elektronische voorschrift is de controle eenvoudig uit te voeren bij de ziekenfondsen.

Al deze maatregelen, enkel al toegepast op de Vlaamse huisartsen, leveren een besparing op van 140 miljoen euro. De helft hiervan is voor de patiënt(e), op basis van de verrekening van de tijdswinst (71,1 miljoen euro). Ziekenfondsen en het RIZIV levert het 39,2 miljoen euro op. De huisartsen besparen 29 miljoen euro en de 3000 apothekers in dit land 1,4 miljoen euro. Artsen krijgen bovendien meer tijd voor hun patiënten. De elektronische afhandeling garandeert minder fouten en dus meer kwaliteit. De ziekenfondsen kunnen het bespaarde bedrag bijvoorbeeld investeren in terugbetaling van nieuwe dure behandelingen.

Auteur:
Geert Bourgeois, Vlaams minister voor administratieve vereenvoudiging Dr. Louis Ide, ondervoorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be