Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

10% meer stageplaatsen voor jeugdige werklozen en inburgeraars

In de deelgemeente Feijenoord moeten er 10% meer stageplekken bij komen.

Gerichte maatregelen
Om deze ambitie, neergelegd in het bestuursprogramma van het dagelijks bestuur, te realiseren, neemt het dagelijks bestuur nu gerichte maatregelen. Het gaat hierbij vooral om leerwerkplekken voor jeugdige werklozen en inburgeraars.

Twee groepen
Concreet gaat het om twee groepen:

1. jeugdige werklozen zonder schooldiploma van 17 tot 23 jaar en ouder (niet-leerplichtige leeftijd);

2. opvoeders die een inburgeringcursus hebben gevolgd en moeite hebben om een opleiding te doen of werk te vinden.

Tekort
De deelgemeente richt zich vooral op deze twee groepen omdat is gebleken dat er onder hen een tekort is aan leerwerkplekken en zij deze wel hard nodig hebben om terug naar school te gaan of aan betaald werk te komen, met andere woorden: om (weer) volledig mee te doen in de maatschappij.

150 stageplekken per jaar
Jaarlijks moeten er 100 jongeren en 50 inburgeraars uit Feijenoord met behulp van (deel)gemeentelijke inzet aan een leerwerkplek worden geholpen. Het dagelijks bestuur heeft een voorkeur voor initiatieven waarbij stage lopen en leren in de praktijk ook de Feijenoordse samenleving ten goede komt.

Feijenoord@Work
Om jeugdige werklozen aan een stageplek te helpen, is al een aanzienlijk aantal projecten ontwikkeld waarbij de deelgemeente betrokken is. Feijenoord@Work, de jongerenmakelaars en stageplekken bij de Eetwijk zijn daarvan voorbeelden.

Bedrijven benaderen
Dagelijks bestuurder René Kronenberg: We gaan er als deelgemeente bij instellingen die we subsidiëren op aandringen om meer stageplekken voor de genoemde doelgroepen te creëren. Daarnaast stellen we de voorwaarde dat ze inzichtelijk maken hoeveel stagiairs zij jaarlijks opnemen. Ook gaan we bedrijven benaderen met het verzoek mee te werken aan stageplaatsen voor genoemde doelgroepen. In het kader van verander de wereld, begin bij u zelf gaan we ook stageplaatsen binnen onze eigen organisatie beschikbaar stellen.