Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Stelsel nieuwe regelgeving ruimtelijke ordening op 1 juli 2008 in werking

30-05-2007

De datum voor de inwerkingtreding van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening is verschoven van 1 januari 2008 naar 1 juli 2008. Met deze wijziging komt minister Cramer tegemoet aan de wens van de Eerste Kamer om in september het ontwerp van het nieuwe Besluit ruimtelijke ordening te bespreken.

De Eerste Kamer had deze wens geuit tijdens het debat over de Grondexploitatiewet op 22 mei 2007. Om dit mogelijk te maken en toch binnen de daarvoor geldende procedures te blijven, is de planning aangepast. Zo is de publicatie van het nieuwe Besluit ruimtelijke ordening in het Staatsblad naar begin 2008 verschoven. De beslissing om de hele planning aan te passen, is op 29 mei genomen.

Nieuwe stelsel
Door de datum naar 1 juli 2008 te verschuiven is het bovendien mogelijk geworden om het nieuwe stelsel van Wro, Grondexploitatiewet, Invoeringswet Wro en Bro op één en hetzelfde moment in te voeren. De minister van VROM had in 2003 een voorstel voor een nieuwe Wet ruimtelijke ordening ingediend. Nadat de Eerste en Tweede Kamer akkoord waren gegaan, is lange tijd gedacht dat de nieuwe wet eind 2007 van kracht zou kunnen worden.
Maar bij de invoering van de Wro gaat het niet alleen om het maken van een nieuwe wet, maar om het optuigen van een heel nieuw stelstel. Zo komen er naast het wetsvoorstel van een nieuwe Wet ruimtelijke ordening ook nog een Invoeringswet en een Besluit ruimtelijke ordening. In de Invoeringswet worden onder andere het overgangsrecht en de aanpassing aan de nieuwe Wro van een veertigtal wetten van andere departementen geregeld. Het was de bedoeling de Invoeringswet en het nieuwe Bro tegelijk met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening eind 2007 in werking te laten treden. Dat is nu 1 juli 2008 geworden.