Ingezonden persbericht


Persbericht

South African Netherlands Chamber of Commerce (SANEC) en Medical Knowledge Institute (MKI) bundelen krachten

Oostvoorne/Den Haag, 30 mei 2007 - Het Medical Knowledge Institute (MKI) - een non-profit organisatie gericht op scholing en informatievoorziening op het gebied van gezondheidszorg en aan de Verenigde Naties gelieerd - en SANEC (de Zuid-Afrikaans - Nederlandse Kamer van Koophandel) lanceren gezamenlijk een nieuw project onder de naam: 'HIV/AIDS workplace policy development and education program'. Dit programma is bedoeld voor zo'n 300 organisaties in het Midden- en Kleinbedrijf en multinationals in Zuid-Afrika die geen beleid hebben ten aanzien van HIV/AIDS op de werkvloer. Het programma is erop gericht om de problematiek veroorzaakt door de HIV-epidemie onder werknemers, hun familie, de bedrijfsvoering en economische en sociale ontwikkelingen effectief aan te pakken. Daarnaast wil het programma bewustwording creëren onder de werknemers, de verspreiding van het virus voorkomen, gedrag en levensstijl beïnvloeden, en een attitude verandering teweegbrengen op de werkvloer.

Project Manager voor SANEC/MKI is Zizi Fernandes. Zij is van origine afkomstig uit Guinee-Bissau (West-Afrika) en studeert bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Binnen het project zal Zizi Fernandes zich bezighouden met de introductie en promotie van bovengenoemd programma binnen het MKB en andere werkprojecten in Zuid-Afrika. Zij onderstreept het enorme belang van het project: "De meerderheid van de bedrijven weet niet hoe ze moeten omgaan met HIV/AIDS problematiek op de werkvloer. Daarom is het van groot belang dat zij hiervoor beleid ontwikkelen. Daarnaast rust er op HIV/AIDS nog steeds een enorm taboe en het is belangrijk dat het bedrijfsleven zich hierin actief opstelt. Wij hopen dit te realiseren door middel van het 'HIV/AIDS workplace policy development and education program'.

"Het omgaan met HIV en AIDS op de werkvloer is niet langer alleen een morele beslissing, maar tevens een belangrijke strategische bedrijfsbesluit", aldus Mr. Bastiaan van der Knaap, ING Bank en voorzitter van de raad van bestuur van SANEC.


- einde persbericht -

Over het Medical Knowledge Institute
MKI is een internationale non-profit gezondheidszorgorganisatie die zich richt op scholing en informatievoorziening vanuit de overtuiging dat gezondheidszorg een mensenrecht is. De programma's zijn ontworpen om de kwaliteit en de humanitaire waarden van de gezondheidszorg te verbeteren, met name in ontwikkelingslanden. Hiervoor worden medische experts uit de hele wereld ingezet. MKI is gevestigd in Oostvoorne, Nederland.

Medical Knowledge Institute is gevestigd in Nederland (Oostvoorne) en in 1999 opgericht door Dr. Harold E. Robles, oprichter en President Emeritus van het Albert Schweitzer Institute for the Humanities, en Dr. Peter J. Bittel, Chairman en CEO van The Futures Health Group.

Een van de vele succesvolle initiatieven van het MKI is het HIV and AIDS Training Program gericht op het voorkomen van verticale transmissie van HIV/AIDS in Afrika, een recent project in samenwerking met de International Confederation of Midwives (ICM), VU medisch centrum en het Nederlandse Rode Kruis. Het betreft een informatie- en opleidingsprogramma dat trainers van vroedvrouwen en gezondheidsmedewerkers instrueert de overdracht van HIV/AIDS van moeder op kind te voorkomen. Dit kan bijdragen tot een forse reductie van het aantal met HIV besmette pasgeborenen in ontwikkelingslanden.

Meer informatie over de werkzaamheden, projecten, workshops en events van het MKI: www.infomki.org

About SANEC
The South African - Netherlands Chamber of Commerce (SANEC) with offices in The Hague, Johannesburg and a support office in Cape Town - is your key in developing business between the Netherlands and South(ern) Africa. As a private, non-profit organisation, SANEC strives to foster business relations, stimulate and facilitate exports, imports, services, (business) tourism and foreign direct investments between South(ern) Africa and the Netherlands, thus accelerating sustainable economic growth.

SANEC also aims to promote South Africa as a springboard for Dutch companies into Southern Africa and for the Netherlands to act as a gateway for South(ern) African companies wishing to enter the European Union.

For fifteen years, the Chamber has been providing the central link for companies, organisations and entrepreneurs who seek to do business with South Africa and the Netherlands by offering a wide range of business services. Since 2005 SANEC has actively its economic activities to countries in the Southern African region, e.g. Botswana, Angola, Mozambique, Namibia, Mauritius, Zambia.

Meer informatie over SANEC: www.sanec.nl