Apple Benelux

PERSBERICHT Apple introduceert iTunes Plus

DRM-vrije muziek van betere kwaliteit nu wereldwijd verkrijgbaar in iTunes Store

Bunnik, 30 mei 2007 ­ Apple heeft vandaag iTunes Plus geïntroduceerd: DRM-vrije muziek met hoogwaardige 256-kbps AAC-codering, voor een geluidskwaliteit die nauwelijks is te onderscheiden van de oorspronkelijke opname, en dat voor slechts 1,29 Euro per nummer. iTunes Plus wordt gecombineerd met de digitale catalogus van topopnames van EMI, waaronder singles en albums van Coldplay, The Rolling Stones, Norah Jones, Frank Sinatra, Joss Stone, Pink Floyd, John Coltrane en meer dan tien klassieke Paul McCartney-albums die voor het eerst verkrijgbaar zijn via iTunes.

De complete catalogus van iTunes, die momenteel uit meer dan vijf miljoen nummers bestaat, zal in de huidige versie ­ 128-Kbps AAC-codering met DRM ­ verkrijgbaar blijven voor de prijs van 99 cent per nummer. Van alle nummers waarvan een kwalitatief betere iTunes Plus-versie beschikbaar is, zal die eveneens worden aangeboden. Daarnaast kunnen klanten van iTunes hun bestaande bibliotheek van eerder aangeschaft EMI-materiaal nu upgraden naar iTunes Plus-nummers, voor slechts 30 cent per nummer en 3,00 Euro voor de meeste albums.

"Onze klanten zijn razend enthousiast over de vrijheid en de geweldige geluidskwaliteit van iTunes Plus", zo meldt Steve Jobs, CEO van Apple. "We verwachten dat meer dan de helft van de nummers van iTunes tegen het eind van dit jaar ook in een iTunes Plus-versie zal worden aangeboden."

"Dit is een fantastische mijlpaal in de ontwikkeling van digitale muziek", aldus Eric Nicoli, CEO van EMI Group. "Klanten zullen met veel plezier naar de iTunes Plus- nummers van hun favoriete artiesten luisteren: de kwaliteit is beter en er zijn geen beperkingen voor het gebruik."

Met het uitkomen van iTunes Plus kunnen klanten nu nummers van hun favoriete EMI-artiesten downloaden zonder beperkingen op het gebied van het type muziekspeler of het aantal computers waarop gekochte nummers kunnen worden afgespeeld. iTunes biedt klanten ook een eenvoudige optie om hun bibliotheek met eerder aangeschaft EMI-materiaal met één klik te upgraden naar de iTunes Plus- versies. EMI-muziekvideo's zijn nu ook als iTunes Plus-versies verkrijgbaar, voor dezelfde prijs. iTunes-nummers die in de iTunes Store zijn gekocht, kunnen worden afgespeeld op alle iPods, Mac- of Windows-computers, breedbeeld-tv's met Apple TV en binnenkort ook op iPhones, plus op een groot aantal andere digitale muziekspelers.

De iTunes Store heeft verreweg de grootste catalogus ter wereld, met meer dan vijf miljoen muzieknummers, 350 televisieprogramma's en meer dan 500 speelfilms. Tot nu toe heeft de iTunes Store meer dan 2,5 miljard nummers, 50 miljoen tv- programma's en meer dan 2 miljoen films verkocht, waarmee dit 's werelds populairste muziek-, tv- en filmwinkel op het internet is. Tv-programma's en speelfilms zijn alleen verkrijgbaar in de VS; de verkrijgbaarheid van video's varieert per land.

De iTunes Store is net zo gebruiksvriendelijk als je dat van een Apple product mag verwachten en biedt revolutionaire voorzieningen, zoals geïntegreerde ondersteuning voor podcasts, iMix om playlists te publiceren, naadloze integratie met iPod en de mogelijkheid om tegen gereduceerd tarief een of meer gekochte singles aan te vullen met de rest van het album. Daarmee is de iTunes Store voor pc- en Mac- gebruikers de eenvoudigste manier om online op legale wijze muziek en video's te ontdekken, te kopen en te downloaden.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitalemuziekrevolutie dankzij zijn draagbare iPod-muziek- en - videospelers, en de internetwinkel iTunes Store. Daarnaast zal Apple dit jaar de mobieletelefoonmarkt betreden met de iPhone.

Perscontact:

Juriaan Bosman
PR manager Apple Nederland
Rechtstreeks telefoonnummer: 030 659 39 40
Mobiel: 06 538 656 28
E-mail: bosman.j@euro.apple.com

Surf voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr Op de Nederlandse PR-site vind je naast de meest recente persberichten ook beeldmateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr. De algemene website van Apple Nederland vind je op www.apple.com/nl

© 2007 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iTunes en iPod zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


---- --