Stichting Wakker Dier

Wakker dier houdt 'voorjaarsactie' bij hema voor de deur (29 mei 2007)
De komende weken staat Wakker Dier bij tientallen HEMA-vestigingen in Nederland voor de deur. De actievoerders dragen een bodyscreen (een mini billboard in de vorm van een videoscherm), waarop beelden van de onverdoofde biggencastratie te zien zijn. Op deze manier wil Wakker Dier het winkelende HEMA-publiek laten zien dat er voor de HEMA-rookworst pasgeboren biggetjes zonder verdoving worden gecastreerd. Door niet te verdoven bespaart HEMA nog geen cent per rookworst.

Wakker Dier heeft de HEMA-rookworst tot speerpunt gemaakt van haar meerjarencampagne tegen de onverdoofde castratie van biggen. De HEMA verkoopt jaarlijks onder andere 10 miljoen rookworsten en is daarmee een grootverbruiker van varkensvlees. De HEMA-rookworst is het bekendste varkensvleesproduct van Nederland. Grote bedrijven als HEMA, Unox, Albert Heijn en C1000 stellen geen eisen aan hun leverancier met betrekking tot dit biggenleed en verwerken massaal vlees van onverdoofd gecastreerde biggen.

Jaarlijks worden in Nederland circa zeven miljoen biggen onverdoofd gecastreerd. Onverdoofd castreren is zeer pijnlijk, zo concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie in 2004. Na de ingreep staan de biggen vaak te trillen op hun pootjes, moeten soms van de stress overgeven en hebben nog dagen ernstige pijn. De castratie wordt uitgevoerd uit angst voor `berengeur' aan varkensvlees, die kan ontstaan bij niet-gecastreerde mannelijke biggen. In Noorwegen zijn al sinds 2002 positieve ervaringen opgedaan met de verplichte verdoving bij castratie. In andere Europese landen worden andere alternatieven toegepast zoals een lager slachtgewicht (Spanje en Portugal), detectie van berengeur aan de slachtlijn (Denemarken jarenlang) of vindt men berengeur geen probleem (Engeland en Ierland). In Australië wordt berengeur succesvol voorkomen met een vaccinatie (`immuno-castratie'). In Nederland worden vrijwel alle mannelijke biggen onverdoofd gecastreerd, maar vanaf juli dit jaar gaat men in de biologische varkenssector verdoven bij de castratie.