Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.

Arnhem,29 mei 2007

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 29 MEI 2007

GELDERLAND ALGEMEEN
Voorjaarsnota 2007 heeft meevaller van 24 miljoen euro Het College van Gedeputeerde Staten heeft de Voorjaarsnota 2007 vastgesteld. Deze voorjaarsnota is in hoofdzaak financieel technisch van aard, omdat het voorgenomen beleid is opgenomen in de Uitvoeringsagenda GS voor de jaren 2007 -2011. Deze is ook gisteren vastgesteld. Om het onlangs door de nieuwe coalitie afgesloten coalitieakkoord uit te kunnen voeren is een bedrag nodig van 263 miljoen euro, waarvoor in de periode 2007-2011 dekking aanwezig is. Uit de Voorjaarsnota blijkt een financiële meevaller van 24 miljoen euro. Hiervan komt 6 miljoen euro uit de Algemene Reserve en 18 miljoen euro uit de Meerjarige Investeringsreserve (MIG). Dit geld zal voorlopig niet worden ingezet, omdat er nog onduidelijkheid is over de rijksbezuinigingen van het kabinet. (zie ook apart persbericht)

Gedeputeerde Staten geven inzicht in uitvoering coalitieakkoord Met het vaststellen van de uitvoeringsagenda voor de periode 2007-2011 geeft het College van GS aan hoe zij het coalitieakkoord "Gelderland maakt het verschil" van CDA, PvdA en ChristenUnie wil gaan uitvoeren. De uitvoeringsagenda is nog niet volledig dichtgetimmerd, het College vindt het namelijk van belang om ruimte te bieden voor overleg met partners, zoals bijvoorbeeld gemeenten die meewerken aan de uitvoering. Het akkoord is gebaseerd op vier pijlers, die onderling sterk samenhangen: daadkrachtig partnerschap, sociale samenhang, duurzame leefomgeving en verbinden door mobiliteit. In de uitvoeringsagenda ligt dan ook een belangrijke nadruk op het leggen van dwarsverbanden tussen de verschillende pijlers. In 2007 wordt concreet gestart met de uitvoering van het coalitieakkoord. In de uitvoeringsagenda is aangegeven voor welke onderdelen in 2007 al investeringen nodig zijn. Het gaat in totaal om een bedrag van 8.3 miljoen euro. GS leggen de uitvoeringsagenda voor aan Provinciale Staten, die deze op 27 juni zullen bespreken. (zie ook apart persbericht)

Ruim 30 miljoen euro voor betaalbare woningen (A2) Op 27 juni leggen Gedeputeerde Staten van Gelderland de Stimuleringsbijdrage goedkope woningbouw voor aan Provinciale Staten. In totaal is er dan 31,7 miljoen euro beschikbaar voor betaalbare woningen. Een bedrag van 1,7 miljoen euro is bestemd voor startersleningen. Daarnaast krijgen de regio's Achterhoek, Noord- Veluwe, Riverenland, De Vallei en de gemeenten Brummen en Lochem in totaal 30 miljoen euro om te besteden aan betaalbare woningbouw. Doel is om binnen korte tijd te voldoen aan de behoefte aan betaalbare woningen. (zie ook apart persbericht).

Meer geld beschikbaar voor natuurbeheer (C3) Gedeputeerde Staten hebben het beschikbare geld voor subsidieregelingen natuurbeheer en agrarisch natuurbeheer voor het lopende jaar 2007 verhoogd met bijna 400.000 euro. Met dit extra geld kunnen alle ingediende aanvragen op het gebied van agrarisch natuurbeheer worden gehonoreerd. Dat geldt ook voor de aanvragen van boeren die hun landbouwgrond teruggeven aan de natuur. Inmiddels is de aanvraagperiode voorbij en de hoogte van de totale subsidieaanvraag bekend. Het aantal aanvragen voor de voortzetting van agrarisch natuurbeheer ligt lager dan verwacht, dat van omzetten van landbouw naar natuur en voor nieuwe beheersovereenkomsten juist hoger. Het College van Gedeputeerde Staten hecht veel waarde aan de ontwikkeling van nieuwe natuur. Juist nu het draagvlak groot is, menen Geputeerde Staten dat de aanvragers niet teleurgesteld moeten worden door een afwijzing op hun aanvraag.

Subsidie voor geschiedenisdocumentaire met Geert Mak (C4) Gedeputeerde Staten hebben besloten een subsidie van 100.000 euro toe te kennen aan het geschiedenisproject 'Het Verleden van Nederland'. Het gaat om een achtdelige documentairereeks waarin schrijver Geert Mak de kijker langs 2000 jaar nationale, regionale en lokale geschiedenis voert. Ook het Gelders verleden komt uitvoerig aan bod. De regionale items komen tot stand in samenwerking met provinciale en regionale erfgoedinstellingen en lokale geschiedkundigen. 'Het Verleden van Nederland' is een multimediaal project. In de herfst van 2008 wordt er wekelijks een deel uitgezonden op televisie, daarna verschijnt de serie als dvd-box. Naast de documentariereeks bestaat het project uit een educatief lesprogramma, website en een boek. Bovendien vinden in de provincie Gelderland allerlei gerelateerde activiteiten plaats in de periode dat de serie wordt uitgezonden. De serie sluit goed aan bij andere Gelderse initiatieven op het terrein van geschiedenis en erfgoededucatie.

Veel aandacht voor onderhoud landschappen (C5) Het college van Gedeputeerde Staten heeft vandaag positief beslist over 18 aanvragen voor het gebiedsgerichte beleid voor plattelandsontwikkeling. Het totaal te verlenen subsidiebedrag bedraagt ¤ 2,8 miljoen, waarvan ¤ 1,8 miljoen provinciale middelen. Bijna de helft van de goedgekeurde projecten heeft betrekking op het onderhoud van landschappen. Daarnaast zijn de eerste 2 projecten uit de Regionale Uitvoeringsprogramma's van 2007 goedgekeurd. (zie ook apart persbericht)

Provincie en Landschapsbeheer Gelderland investeren in vitaal landschap (C7) De provincie Gelderland en de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) sluiten een prestatiecontract voor de komende zeven jaar. De waarde van een vitaal Gelders landschap is groot. Het zorgt voor een prettig leef- en vestigingsklimaat voor mens en dier. De provincie Gelderland wil het landschap daarom behouden én ontwikkelen. In de overeenkomst worden concrete afspraken gemaakt over het ondersteunen van gemeentelijke landschapsontwikkelingsplannen, bevorderen van deskundigheid bij particulieren en agrariërs en faciliteren van vrijwilligerswerk. Daarnaast zijn in de overeenkomst twee uitvoeringsplannen opgenomen met betrekking tot de Nationale Landschappen in Gelderland. In de plannen wordt beschreven welk type projecten op het gebied van landschap, cultuurhistorie, toegankelijkheid en beleving binnen de Nationale Landschappen uitgevoerd kunnen worden. Op 15 juni wordt de overeenkomst getekend bij de Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Provincie Gelderland ontvangt bijna half miljoen uit aandelen Vitens (C8) De provincie Gelderland ontvangt bijna een half miljoen euro dividend uit het positieve jaarresultaat van Vitens. Het waterbedrijf heeft over 2006 een winst van 30 miljoen euro behaald. De provincie bezit 6,74% van de aandelen. De dividenduitkering van Vitens komt terecht bij de Meerjarige Investeringsreserve Gelderland (MIG), een pot waaruit grote inversteringen worden betaald. Tijdens de algemene vergadering van Vitens-aandeelhouders op 4 juni zullen Gedeputeerde Staten instemmen met de vaststelling van de jaarrekening 2006.