Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2008-261

Arnhem,29 mei 2007

VEEL AANDACHT VOOR HET ONDERHOUD VAN LANDSCHAPPEN

Het college van Gedeputeerde Staten heeft vandaag positief beslist over 18 aanvragen voor het gebiedsgerichte beleid voor plattelandsontwikkeling. Het totaal te verlenen subsidiebedrag bedraagt ¤ 2,8 miljoen, waarvan ¤ 1,8 miljoen provinciale middelen. Bijna de helft van de goedgekeurde projecten heeft betrekking op het onderhoud van landschappen. Daarnaast zijn de eerste 2 projecten uit de Regionale Uitvoeringsprogramma's van 2007 goedgekeurd.

Onderhoud en beheer landgoederen
De totaal toe te kennen bijdrage voor projecten ten aanzien van het thema landschap bedraagt ¤ 88.907,-. De projecten hebben vooral betrekking op achterstallig onderhoud en herstel van voorzieningen op landgoederen, die toegankelijk zijn voor publiek op grond van de Natuurschoonwet. Maatregelen die gesubsidieerd worden, zijn het uitvoeren van achterstallig onderhoud aan oude lanen en veiligheidssnoei van bomen, herstel van damwanden en een brugdek. Hierdoor worden karakteristieke elementen op de landgoederen behouden en wordt de veiligheid van bezoekers gewaarborgd. Landgoederen die subsidie ontvangen zijn de landgoederen Netelhorst, de Wiersse, 't Zelle, Oolde, Pinetum de Dennenhorst, Twickel en Old Putten.

Regionale Uitvoeringsprogramma's (RUP)
Bij de goedgekeurde aanvragen zitten de eerste twee aanvragen uit het RUP-contract 2007. Het gaat hier om de projecten Waterfront Heukelum en Arnhem Mode biënnale 2007. Het project Waterfront Heukelum is aangevraagd door de gemeente Lingewaal. De provincie heeft 550.000 euro beschikbaar gesteld voor het opstellen van een inrichtingsplan. Centraal in dit herinrichtingsproject staat het stimuleren van het Waterfront als een toeristisch-recreatief knooppunt en rivierpleisterplaats. Het project Arnhem mode biënnale is aangevraagd door de stichting Arnhem Mode biënnale. De stichting heeft 200.000 euro ontvangen voor de organisatie van een cultureel evenement om een breed en divers publiek te informeren over de kwaliteit van de modevormgeving. Het evenement vormt een podium voor jonge innovatieve ondernemers om zich te presenteren en in contact te komen met diverse doelgroepen. Het evenement vindt twee keer per jaar plaats om de inhoudelijke discussie en de economische potentie over modevormgeving te stimuleren.

Nieuwbouw multifunctioneel Centrum Scherpenzeel De gemeente Scherpenzeel ontvangt 1.050.000 euro subsidie om op de locatie van het verouderde binnensportcomplex "de Heijhorst" een nieuw multifunctioneel centrum te bouwen. De gemeente krijgt 300.000 euro uit de regeling Kulturhus en 750.000 euro uit het Europees programma EPD Oost-platteland. Het nieuw te bouwen multicultureel centrum biedt voorzieningen voor zowel binnensport- als Kulturhusactiviteiten (onder andere kerkdiensten, bibliotheek, peuteropvang en horeca). De ontwikkeling van het multifunctioneel centrum draagt in belangrijke mate bij aan het versterken van de vitaliteit in Scherpenzeel.