Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Cites-conferentie Den Haag: mahonie uit Peru nog steeds illegaal gekapt

'Bescherm meer boomsoorten én beter!'

Amsterdam, 30 mei 2006 ­ Milieudefensie roept de deelnemende landen aan de Cites-conferentie (3-15 juni, Den Haag) op om meer boomsoorten te beschermen en de handhaving van reeds beschermde soorten te verbeteren. Nederland heeft dit onderwerp hoog op de agenda van de conferentie gezet, de deelnemende ministers moeten nu spijkers met koppen slaan. Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld mahonie uit Peru, ondanks de plaatsing op de Cites-lijst, nog steeds illegaal en destructief wordt gekapt.

Maatschappelijke organisaties Aidesep en Rainforest Foundation Norway hebben de bescherming van mahonie uit Peru onderzocht. Hoewel deze boomsoort op de Cites-lijst voor beschermde soorten staat, blijkt destructieve kap, witwassen van mahonie en het onterecht verlenen van exportvergunningen in Peru aan de orde van de dag. Toch blijven de EU, VS en andere Cites-partijen mahonie importeren. Daarom wil Milieudefensie dat de Cites-conferentie harde afspraken maakt over handhaving en een tijdelijk verbod op de handel en kap van mahonie.

Zelfs de met uitsterven bedreigde boomsoorten die op de rode lijst staan van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN, worden gewoon internationaal verhandeld. Cites zou zeker deze houtsoorten, zoals keruing en meranti uit de laaglandbossen van Maleisië en Indonesië of moabi en khaya uit Centraal Afrika, moeten beschermen. De VN schat dat in 2022 alle natuurlijke bossen van Indonesië zijn verdwenen en daarmee ook de orang oetan.

Handhaving van Cites moet worden verbeterd door ondermeer de financiële en technische bijdragen te verhogen aan landen met beschermde soorten. De importerende landen zouden kunnen bijdragen naar rato van import. Het vergt namelijk - voor de vaak armere landen - grote technische inspanningen om het Cites-verdrag te implementeren, zoals onderzoek naar duurzaam beheer van de soort.

Uit onderzoek1) van Milieudefensie blijkt dat minstens zeventien boomsoorten, zoals merbau, moabi en ipé, voor plaatsing op de Cites-lijst in aanmerking komen. In Den Haag worden er slechts vier boomsoorten voorgedragen voor die lijst.

De Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (Cites) is een verdrag dat de internationale handel in bedreigde planten en dieren soorten reguleert. Zo staan onder meer de Afrikaanse olifant en de gorilla op de Cites-lijst. Cites wil zo planten en dieren voor uitsterven behoeden.

Meer informatie: Milieudefensie persvoorlichting: 020 5507333
1) Het Cites-onderzoek van Milieudefensie, de Cites Earth Alarm en het rapport over Peru (vanaf woensdagmiddag, eerst briefing note) zijn te downloaden van: www.milieudefensie.nl/globalisering.

Op vrijdag zijn Alberto Pizango (president van Aidesep, Peruaanse NGO), César Cerdán (bossendeskundige en auteur van het raport over mahonie) en Nils Hermann Ranum (Rainforest Foundation) aanwezig voor interviews over de mahonie-case. Aanvragen voor interviews via: Nils Hermann Ranum (Engelstalig), telefoon: (+47) 23 10 95 04 of mobiel: (+47) 99 00 10 32.


---