Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders spreekt met VN over gezondheidsrechten vrouwen

30 mei 2007 | Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en het VN Bevolkingsfonds maken zich zorgen over de gezondheidsrechten van vrouwen.

Koenders en de uitvoerend directeur van het fonds, mevrouw Obaid, spraken dinsdag met elkaar in Den Haag. Ze maken zich zorgen over de achterblijvende family planning in snelgroeiende arme landen. Ook maken beiden zich zorgen over de groeiende internationale religieuze en politieke oppositie tegen de doelstellingen van het Bevolkingsfonds. De minister en de uitvoerend directeur willen samenwerken om het programma van het fonds te verdedigen. Het fonds wil vrouwen wereldwijd toegang geven tot anticonceptie, goede zorg tijdens de bevalling en gezinsplanning.

Het VN Bevolkingsfonds zet zich onder andere in voor bevolkingsvraagstukken en seksuele en reproductieve rechten van vrouwen. Het verbeteren van de gezondheid van vrouwen/moeders is één van de Millenniumontwikkelingsdoelen (MDG 5). Op het gebied van MDG 5 is nog geen vooruitgang geboekt. Het aantal vrouwen dat elk jaar overlijdt ten gevolge van zwangerschap of bevalling staat al decennia lang op 530.000.

Verbetering van de gezondheid van vrouwen hangt samen met een betere gezondheid van kinderen (MDG 4) en vermindering van HIV/AIDS en malaria (MDG 6). Het VN Bevolkingsfonds richt zich voornamelijk op deze millenniumontwikkelingsdoelstellingen. Nederland is met een jaarlijkse bijdrage van 58,5 miljoen euro de grootste donor van de organisatie.

Meer informatie


* Meer informatie over Millenniumontwikkelingsdoelen
* Meer informatie over armoedebestrijding
* Meer informatie over het VN Bevolkingsfonds (Engels) Pijltje


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl